Zaharova: Ako je Soroš povezan sa američkim medijima, demokratija SAD ide na smetlište istorije

Vašington je uvek insistirao da su sloboda i nepristrasnost medija osnova demokratske strukture države, dok sa druge strane rezultati istraživanja pokazuju da je Soroš plaćao američke medije da lažiraju informacije

Demokratija SAD zajedno sa njihovim Ustavom može na smetlište istorije, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, aludirajući na to što je "Foks njuz" otkrio da je Džordž Soroš plaćao javne ličnosti SAD da, kako je Zaharova nevela, izveštavaju o svetskim događajima onako kako on želi.

Istraživanje organizacije Centar za medijska istraživanja (MRC) je pokazalo da je liberalni milijarder Džordž Soroš povezan putem svojih grupa i organizacija sa nekim od najuticajnijih medijskih ličnosti u Sjedinjenim Američkim Državama i inostranstvu.

Kako se navodi u izveštaju, tokom godina je plaćao 54 uticajne medijske ličnosti među kojima su brojni reporteri, voditelji, kolumnisti i urednici povezani sa medijskim kompanijama kao što su Aj-Bi-Si, Si-Bi-Es, En-Pi-Ar, Blumberg njuz, Rojters, "Njujork tajms" i mnoštvo drugih uticajnih medija i agencija.

Soroš je potrošio je najmanje 131 milion dolara da bi 253 medija izveštavala o svetskim događajima onako kako on želi. Plaćao je sve od novinara i emitera do urednika i medijskih šefova, napisala je ona.

Prema rečima Zaharove, za SAD je ova izjava prava nuklearna eksplozija.

"Ako se dokaže da su vodeći američki mediji dobijali novac za lažno plasiranje informacija, onda je sva demokratija i njihov ustav bačen na smetlište istorije", napisala je Zaharova i dodala da je sam Vašington uvek insistirao na tome da su sloboda i nepristrasnost medija osnova demokratske strukture države.