Rusija

Moskva sprema mere zbog blokade naloga "RT Frans": Zapamtićete nas

Ruska ambasada u Francuskoj saopštila da će zbog poteza francuskih vlasti da blokiraju račune novinara "stradati publika koja govori francuski"
Moskva sprema mere zbog blokade naloga "RT Frans": Zapamtićete naswww.globallookpress.com © Jaap Arriens/ZUMAPRESS.com

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije osudilo je terorisanje ruskih novinara u Francuskoj i reklo da će uzvratne mere biti nezapamćene, prenose "RIA Novosti".

"Moskva će uzvratiti francuskim medijima u Rusiji nakon što su zamrznuti bankovni računi 'RT Frans', francuskog ogranka ruskog državnog emitera. Mere će biti takve da će ostati upamćene ako francuske vlasti ne prestanu da terorišu ruske novinare", naglasili su u Ministarstvu.

Ruska ambasada u Francuskoj saopštila je da će u ovoj situaciji "stradati publika koja govori francuski".

Ranije je šefica "RT Frans" Ksenija Fedorova rekla da su računi redakcije u Francuskoj blokirani, a banka je saopštila da su to uradili po nalogu vlasti u vezi sa devetim paketom sankcija Rusiji usvojenim u decembru prošle godine. 

Prema njenim rečima, uprkos tome što se "RT Frans" ne pojavljuje na listi sankcija i ima pravo da radi u Francuskoj, takva odluka zapravo onemogućava rad ovog medija.

Deveti paket sankcija protiv Rusije usvojen je 16. decembra. Onima koji su se našli na tom novom spisku EU zabranjuje ulazak na svoju teritoriju, ali i blokira imovinu koju ovi pojedinci imaju u državama članicama unije. Na listi se našlo 40 poslanika Državne dume, 44 člana Saveta Federacije, pet ruskih partija, 20 članova ustavnog suda, predstavnici agencija za sprovođenje zakona i osobe iz medija. Nove mere su uvedene i protiv tri banke i nekoliko televizija – "NTV", "Rosija 1", "REN TV" i "Pervij kanal".

image