Južnoafrička Republika Rusiji: Infantilno je da vam kažemo da se povučete iz Ukrajine

Na istočnim obalama Južne Afrike krajem februara održaće se vojne vežbe ove zemlje sa Rusijom i Kinom

Održavanje planiranih vojnih vežbi sa Rusijom i Kinom je "prirodni tok odnosa", ocenila je ministarka spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor nakon sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

"Sve zemlje izvode vojne vežbe sa prijateljima širom sveta. To je prirodan tok odnosa", rekla je Pandor, zajedno sa Lavrovom, novinarima u prestonici Pretoriji.

Vlada južnoafričkog predsednika Sirila Ramafoze izrazila je želju i da posreduje u sukobu sa Ukrajinom kao neutralna strana, a Pandor je naglasila, da je Južna Afrika u međuvremenu promenila svoj stav da bi Rusija trebalo da se jednostrano povuče iz Ukrajine.

"Da bih tako nešto opet rekla gospodinu Lavrovu danas, ispala bih, s obzirom na masovni transfer oružja Ukrajini i sve što se dogodilo, prilično prosta i infantilna", istakla je ona, a preneo Rojters.

Oružane snage Južne Afrike saopštile su prošle nedelje da je vežba na istočnoj obali ove države, planirana za period od 17. do 27. februara, "sredstvo za jačanje već cvetajućih odnosa između Južne Afrike, Rusije i Kine".

Agencija TASS izvestila da će na manevrima učestvovati i ruski ratni brod naoružan hipersoničnim krstarećim oružjem nove generacije.

Južna Afrika inače je jedan od najvažnijih saveznika Rusije usled pokušaja Zapada da zbog specijalne vojne operacije izoluje Moskvu.

A Lavrov je u poseti ovoj zemlji preduhitrio američku ministarku finansija Dženet Jelen koja bi trebalo da dan kasnije poseti državu, i to u okviru njenih putovanja u Afriku, osmišljenih da ojačaju veze sa SAD.

Usled takve "promo kampanje" koju SAD izvodi na ovom kontinentu, nije ni čudo što je Bela kuća izrazila zabrinutost zbog vojnih planova Južne Afrike.

"Sjedinjene Države su zabrinute ako bilo koja zemlja izvodi vežbe sa Rusijom dok Rusija vodi brutalni rat protiv Ukrajine", rekla je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

Lavrov bi, prema saznanjima Rojtersa, trebalo da poseti i Esvatini, ali i Bocvanu i Angolu.

Pandor je rekala i da Južna Afrika neće biti uvučena na neku stranu u sukobu i optužila je Zapad da, dok osuđuje Rusiju, ignoriše pitanja kao što je izraelska okupacija palestinske teritorije.

"Kao Južna Afrika, mi dosledno artikulišemo da ćemo uvek biti spremni da podržimo mirno rešavanje sukoba i na afričkom kontinentu i širom sveta", rekla je Pandor.

Ova država inače ne trguje puno sa Rusijom, ali zagovara pogled na svet koji imaju i Kina i Rusija – nastoji da poništi hegemoniju SAD u korist "multipolarnog" sveta u kome je geopolitička moć difuznija.