Osveta ruskih hakera Nemačkoj zbog slanja "leoparda"? Peskov: Ovo je apsurdno

Kilnet, Infiniti, Anonimusi i druge grupe pokrenule masovni napad na veb stranice nemačkih vladinih agencija i banaka

Hakerska grupa "Kilnet", koja je navodno povezana sa Rusijom, prijavila je hakerske napade velikih razmera na infrastrukturu Nemačke kao odgovor na navodno planirano snabdevanje Ukrajinom tenkovima "leopard".

Kako se navodi, u napadima su učestvovale i grupe "Infiniti", "Anonimusi" i druge organizacije ruskih hakera koje su pokrenule masovni napad na veb stranice nemačkih vladinih agencija i banaka.

Kako prenosi ruski portal "Meš" (Mash) pod njihovim udarom našlo se i nemačko Ministarstvo odbrane i savezna vlada, a pale su i veb stranice aerodroma Hamburg, Drezden i Diseldorf.

Podsećamo da su hakeri grupe "Kilnet" nedavno javili da su početkom prošle godine obnovili odnose sa beloruskom hakerskom grupom "Infiniti" koja je podržala Rusiju, i prema rečima ruskog hakera, prilično dobro se pokazala na sajber frontu.

"Nalazimo se u ratu i imamo jednu misiju, a to je da svim sredstvima uništimo neprijatelja", rekao je jedan od hakera grupe Kilnet i dodao da sukob koji se odvija na mreži može u velikoj meri da doprinese rešavanju diplomatskih pitanja između Rusije i SAD.

Nedugo posle ove objave, Maš je javio da su ruski hakeri iz "Kilneta", zajedno sa beloruskom grupom "Infiniti" hakovali Američku poresku službu.

"Sajber-ratnici sada imaju pristup podacima više od 198 miliona američkih građana, odnosno o svakom drugom poreskom obvezniku", napisali su.

Kako prenosi izvor, hakeri obećavaju da će, ako države nastave da napadaju Rusiju, celu ovu bazu podataka objaviti javno.

Peskov: Apsurdno je povezivati hakere sa ruskom državom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je apsurdno povezivati bilo kakve hakerske napade sa ruskom državom.

"Iskreno se pitamo zašto se bilo koja grupa hakera povezuje sa Rusijom. Niko ne može da objasni zašto baš sa nama, a ne sa nekom, na primer, evropskom zemljom. Ovo je apsurdno", naglasio je Peskov.

On je dodao da mnogo hakerskih napada na Rusiju dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, ali je pitanje da li to treba povezivati sa Belom kućom. 

"Mi gledamo odakle dolazi velika većina hakerskih napada na Rusku Federaciju, posebno na osetljive organizacije, uključujući i sajt predsednika. Mnogo je napada sa teritorije SAD. Da li sve ove sajber grupe treba da se povezuju sa Belom kućom po ovom osnovu? Verovatno bi zvučalo apsurdno", zaključio je.