Rusija

Zaharova: Evropo, probudi se iz sna

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova upozorila da SAD uvlače Evropu u veliki rat
Zaharova: Evropo, probudi se iz snawww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Evropa hitno mora da se probudi iz sna i da se seti da su SAD izvukle korist nakon oba svetska rata, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i dodala da Evropljani ne smeju da ponavljaju svoje greške.

Osvrnula se na izjavu potpredsednika italijanske vlade i ministra spoljnih poslova Antonija Tajanija koji je ranije rekao da Evropa nema pravu spoljnu i odbrambenu politiku.

"Previše je ljubomore među zemljama Evrope. Evropa uvek završi posle Amerike", rekao je Tajani i dodao da Evropa mora učiniti sve da se sukob nikada ne proširi. Prema njegovim rečima, "ni NATO ni Evropa, koja je dužna da pomogne Ukrajini, ne ratuju sa Rusijom".

Zaharova se zapitala da li evropske zemlje zaista ne shvataju da SAD Evropu uvlače u veliki rat. "Možda je došlo vreme da po treći put ne pravite istu grešku", poručila je evropskim zemljama. 

"Zar ne shvataju da SAD uvlače Evropu u veliki rat? I to sve jer Vašington, osim stvaranja žarišta napetosti u Evropi, odavno nema drugih resursa da obezbedi dolar i održi rast američke ekonomije", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

image