Peskov: Pumpanje Kijeva oružjem radi bezbednosti Evrope je apsurd

Nemačka i SAD odlučile su da pošalju Ukrajini tenkove koje je tražila, Rusija upozorava da to znači "povećanje obima sukoba"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da pozivi Zapada da se zarad bezbednosti Evrope nastavi sa jačanjem ukrajinske vojske zvuče apsurdno.

"Mnogi analitičari i političari misle da će povećanjem obima sukoba doneti bezbednost Evropi. To je apsurdno", rekao je Peskov.

Kako prenosi TASS, Peskov je naveo da se u ovom trenutku ne vidi mogućnost diplomatskog rešenja sukoba u Ukrajini.

U međuvremenu, ambasador Rusije u Nemačkoj Sergej Nečajev rekao je da je odluka Berlina da Ukrajini pošalje tenkove "leopard 2" "veoma opasna" jer "podiže sukob na novi nivo".

"Opet vidimo da Nemačka, kao i njeni najbliži saveznici, nije zainteresovana za diplomatsko rešenje ukrajinske krize i spremna je za trajnu eskalaciju i neograničeno pumpanje kijevskog režima još smrtonosnijim oružjem", rekao je on.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da je odluka da se Ukrajini pošalju tenkovi "leopard 2'' potvrda umešanosti Nemačke u "unapred planiran rat protiv Rusije''.

Kako je napisala na Telegramu, ako se tome dodaju navodi bivše nemačke kancelarke Angele Merkel da je Zapad jačao Ukrajinu i da nije obraćao pažnju na sporazume iz Minska, onda je reč o "unapred planiranom ratu protiv Rusije".

"Nemojte kasnije da kažete da za to niste čuli", upozorila je Zaharova.

Kako prenosi Tanjug, šef ruske delegacije u pregovorima o vojnoj bezbednosti u Beču Konstantin Gavrilov upozorio je da će Moskva isporuku granata sa uranijumskim punjenjem zapadne proizvodnje smatrati upotrebom prljavih nuklearnih bombi, "sa svim posledicama koje iz toga proizilaze".

Nemačka je potvrdila da će Ukrajini poslati 14 "leopard" tenkova koje je Kijev tražio, dok je američki predsednik Džozef Bajden saopštio da će Vašington poslati i svoje tenkove "abrams".