Ruska "nebeska krstarica" Su-35S demonstrirala vrhunski kvalitet tokom specijalne vojne operacije

Letelice su angažovane u borbi protiv neprijateljske lovačko-bombarderske avijacije, izviđačkih aviona, sredstava PVO

Prema rečima ruskih vojnih eksperata, posebne rezultate tokom specijalne vojne operacije ostvario je višenamenski lovački avion 4++ generacije Su-35S. Ova letelica je uglavnom dejstvovala širokom gamom visokopreciznog naoružanja klase vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Visoke rezultate postizala je zahvaljujući snažnoj višenamenskoj pasivnoj radarskoj stanici N135 "irbis-Э" s faznom antenskom rešetkom H dijapazona (centimetarska dužina radiotalasa) koja se nalazi u njenom nosnom delu. Radar ima izvanredne mogućnosti kada je u pitanju detekcija neprijateljskih ciljeva na daljinama i do 200 km (u određenim uslovima čak 350-400 km).

Ruski avio-konstruktori su uložili dosta truda i na planu zaštite ove letelice od sistema PVO protivnika, ali i lovačkih aviona koji napadaju sa srednjih i velikih daljina.

Radarski odraz je, primenom novih radioupijajućih premaza koji su naneti po poklopcu kokpita i površini letnog zmaja, značajno smanjen. Ovo se postiglo i uklanjanjem pito cevi koje su štrčele iz trupa letelice.

Zahvaljujući ovim intervencijama, radarska uočljivost Su-35S smanjena je za šest puta u odnosu na njegovog prethodnika Su-27.

Na tome se nije stalo, pa je zaštita aviona dodatno povećana integracijom kompleksa L150-35 "pastel", koji pilota upozorava da je letelica ozračena protivničkim radarom, kao i kompletom utraljubičastih signalizatora dolazećih projektila koji mogu da otkriju raketu što leti prema avionu na daljinama i do 50 km.

Na krajevima krila se nalaze kontejneri za protivielektronsku borbu "hibinji-M", koji pokrivaju različite talasne dužine radarskih talasa, a osim individualne funkcije imaju i funkciju zaštite više aviona koji lete u grupnoj formaciji. Na kraju treba istaći i dispanzere sa ukupno 14 mamaca za borbu protiv raketa koje su opremljene infracrvenim samonavođenim bojevim glavama.

Kada govorimo o konkretnoj upotrebi ovih letelica, one su angažovane u borbi protiv neprijateljske lovačko-bombarderske avijacije, izviđačkih aviona, sredstava PVO.

Tridesetpetice su izvršavale brojne misije lovačke zaštite aviona strategijske avijacije, uključujući i taktičke bombardere, ali i izvodile visokoprecizne udare po zemaljskim tačkastim ciljevima demonstrirajući visok nivo pouzdanosti i eksploatacije u ratnim uslovima.

Od primera treba navesti događaj iz novembra 2022. godine kada je pilot na ovom avionu jednovremeno napao protivnički borbeni avion i zemaljsku radarsku stanicu koja se nalazila u sklopu raketnog PVO sistema S-300PS/PT.

Bez obzira na snagu protivničke PVO, ove letelice zahvaljujući snažnom naoružanju koje podupire savremeni napadno-navigacijski sistem, uključujući i nadaleko čuvene manevarske sposobnosti koje su posledica dobro izbalansirane aerodinamike, snažne pogonske grupe sa upravljivim mlaznicama, uspešno izvršavaju sve postavljene zadatke kada je u pitanju lovačko-bombarderska uloga u ratnom okruženju.