Rusija

Moskva: NATO i Velika Britanija ciljano vrše hakerske napade na institucije u Rusiji

London sistematski radi na promociji rusofobije na internetu i "izvrće istinu" o spoljnoj politici Moskve, kaže Siromolotov
Moskva: NATO i Velika Britanija ciljano vrše hakerske napade na institucije u Rusijiwww.globallookpress.com © IMAGO/Frank Peters

Velika Britanija i NATO sve učestalije vrše hakerske napade na državne institucije Kalinjingradske oblasti i na energetski sistem Moskve, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Oleg Siromolotov za TASS.

Nema ničeg iznenađujućeg u tome, rekao je Siromolotov, komentarišući informaciju lista "Tajms" da britanske nacionalne snage sajber bezbednosti namerno regrutuju AjTi stručnjake sa znanjem ruskog jezika. 

London sistematski radi na promociji rusofobije na internetu, "izvrće istinu" o spoljnoj politici Rusije u zapadnom informacionom polju, a i snažno ohrabruje antiruske aktivnosti ukrajinskih hakera, rekao je on.

Siromolotov je podsetio na nedavni slučaj o kompjuterskom napadu na poštu Velike Britanije, kada su britanski mediji, ne čekajući ishod istrage, to povezali sa Rusijom.

"Nedugo posle toga su London i Kijev održali konsultacije o sajber planovima. Tada je 'AjTi armija Ukrajine' izdala saopštenje o planovima za napad na 'Rusku poštu'. Žalosno je bilo gledati tu predstavu koju su režirali kako bi opravdali svoje napade", naveo je diplomata.

Ruski zvaničnik i ranije upozoravao da Pentagon i Agencija za nacionalnu bezbednost SAD podstiču rusofobiju među međunarodnim hakerima.

"Pentagon i Agencija za nacionalnu bezbednost SAD se hvale da sprovode ofanzivne operacije i protiv drugih nezavisnih država pod izgovorom zaštite 'demokratije', ljudskih prava. Podstiču rusofobiju među internacionalnim hakerima", ocenio je on govoreći za "Sputnjik".

Siromolotov je tada rekao da su SAD koristile "Majkrosoft" koji interesima SAD podređuje digitalnu nezavisnost država i time doprinosi potencijalnoj realizaciji hakerskih operacija.

U međuvremenu, ruski regulator za komunikacije "Roskomnadzor" saopštio je da je blokirao sajtove CIA i FBI, optužujući dve vladine agencije SAD za "širenje lažnih informacija", prenosi TASS.

"Roskomnadzor je ograničio pristup nizu resursa koji pripadaju državnim strukturama neprijateljskih zemalja za širenje materijala sa ciljem destabilizacije društvene i političke situacije u Rusiji", navodi se u saopštenju Roskomnadzora koje prenose ruske novinske agencije.

image