Ruska ambasada: SAD da vode brigu o ljudskim pravima u svojoj zemlji, ne u našoj

Umesto da zamera drugima zbog zanemarivanja demokratskih sloboda, Vašington bi trebalo da bude zabrinut za stanje ljudskih prava u sopstvenoj zemlji, poručilo je rusko predstavništvo u toj zemlji

Ruska ambasada u SAD pozvala je američke zvaničnike da prestanu da se mešaju u unutrašnju politiku i rad nadležnih ruskih organa, s obzirom da je Ustav Ruske Federacije uneo princip nezavisnosti, saopštila je ambasada na Telegramu.

Kako se navodi u saopštenju, sudovi u Rusiji su nezavisni od bilo čije volje i u vršenju svojih funkcija podležu isključivo zakonu.

Ambasada je aludirala na redovne antiruske izjave predstavnika administracije.

"Ovoga puta nam se stavlja na teret nepoštovanje ljudskih prava u vezi sa odlukom Moskovskog gradskog suda da likvidira Moskovsku helsinšku grupu, kao i priznanje niza drugih javnih organizacija nepoželjnim", navodi ambasada.

Moskovski gradski sud je u sredu 25. decembra raspustio i naredio brisanje iz zvaničnog registra pravnih lica najstariju organizaciju za ljudska prava zbog njenih aktivnosti širom zemlje sa regionalnim statusom.

Država Rusija je takođe proglasila nepoželjnim određene pojedince i organizacije u zemlji jer su, kako se navodi u zvaničnom izveštaju suda, širili laži o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, ili radili kao strani agenti.

"Nećemo tolerisati pokušaje diskreditacije ustavnih osnova naše države. Umesto da zamera drugima zbog zanemarivanja demokratskih sloboda, Vašington bi trebalo da bude zabrinut za stanje ljudskih prava u sopstvenoj zemlji", poručila je ambasada.