Rusija

Bivši ambasador LNR: Drugi napad na bolnicu ove godine, Kijev otvoreno pljuje na humanitarno pravo

Svi preživeli pacijenti i zaposleni u bolnici su evakuisani
Bivši ambasador LNR: Drugi napad na bolnicu ove godine, Kijev otvoreno pljuje na humanitarno pravowww.globallookpress.com © Ashley Chan/Keystone Press Agency

Ukrajinska vojska je rano jutros granatirala bolnicu u naselju Novoajdar u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), a bivši ambasador LNR u Moskvi Rodion Mirošnik izjavio je da je ovo drugi napad na medicinsku ustanovu od početka godine.

"To je užasno. Štaviše, ovo je drugo ciljano granatiranje bolnica ove godine u LNR. Kijev otvoreno pljuje na humanitarno pravo, glupo udarajući na bolesne i ranjene", rekao je Mirošnik za TASS.

Bivši ambasador napomenuo je da su svi preživeli pacijenti i zaposleni u bolnici evakuisani.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je jutros, usled napada HIMARS-ima poginulo 14 osoba, dok je 24 povređeno.

Napominje se da su u medicinskom objektu koji je ukrajinska vojska napala civilni i vojni lekari mesecima pružali pomoć lokalnom stanovništvu i vojnicima.

"Namerni raketni napad na poznatu civilnu zdravstvenu ustanovu bezuslovni je teški ratni zločin režima u Kijevu. Svi oni koji su uključeni u planiranje i realizaciju ovog zločina biće pronađeni i snosiće odgovornost", istakli su u Ministarstvu odbrane.

RIA Novosti javile su da su u toku dana ukrajinske snage granatirale i medicinsku ustanovu u Novoj Kahovki.

Poljanski: SAD – saučesnik u zločinu

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski smatra da su Sjedinjene Američke Države direktni saučesnici ratnog zločina Kijeva.

"Još jedan ukrajinski monstruozni ratni zločin. Četrnaest civila je poginulo u bolnici od raketa koje su poslale SAD. A, kao što znamo od ukrajinskih zvaničnika, ciljevi HIMARS-a usaglašavaju se sa Vašingtonom", napisao je Poljanski na svom nalogu na društvenim mrežama.

On je ocenio da to čini SAD direktnim saučesnicima i da američki poreski obveznici moraju da znaju kako se koristi njihov novac.

image