Moskva: Odgovorni za granatiranje bolnica biće kažnjeni

Odsustvo reakcije SAD i drugih zemalja NATO-a na ovo je još jedno monstruozno gaženje međunarodnog humanitarnog prava od strane Kijeva, još jednom potvrđuje njihovu direktnu umešanost u sukob i u počinjene zločine, poručio je ruski MSP

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije reagovalo je granatiranje bolnica u Donbasu, saopštivši da će svi ratni zločini koje je počinila ukrajinska vojska pod okriljem Zapada, biti kažnjeni, kao i njihovi nalogodavci i izvršioci, prenosi TASS.

"Namerno granatiranje postojećih civilnih medicinskih objekata su teški ratni zločini kijevskog režima i njegovih zapadnih gospodara. Sva ova krivična dela bezakonja koja su počinile kijevske oružane grupe pod okriljem Zapada neće ostati nekažnjena. Oni se pažljivo evidentiraju. Organizatori i izvršioci će biti kažnjeni", navodi se u saopštenju.

Odsustvo reakcije SAD i drugih zemalja NATO-a na "ovo je još jedno monstruozno gaženje međunarodnog humanitarnog prava od strane Kijeva", kako naglašavaju u Ministarstvu, još jednom potvrđuje njihovu direktnu umešanost u sukob i u počinjene zločine, kao i postojanje dvostrukih standarda. 

"Zapadne zemlje, zajedno sa Kijevom, izazivale su bes u vezi sa provokativnim insceniranjem 'zločina' ruske vojske u Buči i Irpenu, kojih u stvari nije bilo, ali tvrdoglavo ne primećuju varvarske akcije nacističkog kijevskog režima, koji ubija civile iz američkog, britanskog, francuskog i nemačkog oružja", naveli su.

Zapadne zemlje, kako se dodaje u saopštenju, "jure okolo sa idejom o stvaranju nelegalnog tribunala protiv Rusije, ali ništa ne govore o potrebi da se ukrajinskom rukovodstvu i vojsci sudi za svoje svakodnevne zločine".

 "Iza takve nespretne taktike stoji jasan pokušaj da se skrene pažnja sa sopstvene odgovornosti za svoj uspeh. Jasno je da zapadnjaci i Kijev nemaju ni formalno ni moralno pravo na pomenute apsurdne optužbe na naš račun", zaključili su u ruskom diplomatskom resoru.

Ukrajinska vojska juče je granatirala bolnicu u naselju Novoajdar u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), a bivši ambasador LNR u Moskvi Rodion Mirošnik izjavio je da je ovo drugi napad na medicinsku ustanovu od početka godine.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je, da je usled napada HIMARS-ima poginulo 14 osoba, dok je 24 povređeno.

Napominje se da su u medicinskom objektu koji je ukrajinska vojska napala civilni i vojni lekari mesecima pružali pomoć lokalnom stanovništvu i vojnicima.

"Namerni raketni napad na poznatu civilnu zdravstvenu ustanovu bezuslovni je teški ratni zločin režima u Kijevu. Svi oni koji su uključeni u planiranje i realizaciju ovog zločina biće pronađeni i snosiće odgovornost", istakli su u Ministarstvu odbrane.

RIA Novosti javile su da su u toku dana ukrajinske snage granatirale i medicinsku ustanovu u Novoj Kahovki.