Rusija

Pušilin: Ruska vojska napreduje u Ugledaru i Artjomovsku

Soledar će biti obnovljen po uzoru na Marijuopolje, naveo je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike
Pušilin: Ruska vojska napreduje u Ugledaru i ArtjomovskuGetty © Alexander Koerner/Getty Images

Vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da ruske oružane snage nastavljaju napredovanje u Ugledaru, gde su se učvrstile u istočnom delu grada, kao i Artjomovsku, u kom se nastavljaju žestoke borbe.

"Prerano je govoriti o operativnom opkoljavanju Artjomovska, tamo se nastavljaju prilično žestoke borbe. Pripadnici grupe 'Vagner' nastavljaju da deluju danonoćno. Negde se vode pozicione konfrontacije, ali u glavnim oblastima vidimo napredak. Naše jedinice nastavljaju napredovanje i u pravcu Ugledara", rekao je Pušilin za TV kanal "Rusija 24".

Kako je Pušilin naveo, ukrajinske trupe su ukopane u Ugledaru i još ne nameravaju da se povuku.

"Neprijatelj još nije dobio naređenje da se povuče, odnosno, imao je vremena da se učvrsti, a s obzirom na veliki broj industrijskih objekata i visokih zgrada, pretpostavljamo da će pružiti otpor", rekao je Pušilin i dodao da ne postoje tačne prognoze o vremenu oslobađanja grada.

U Soledaru će biti izgrađene višespratnice

Kako je Pušilin naglasio, u gradu Soledaru biće izgrađene visoke zgrade, dok će biti nemoguće obnoviti privatne zgrade u gradu i okolini.

Prema njegovim rečima, obnova grada će se odvijati u skladu sa iskustvom iz Marijupolja.

"Planiramo da stavimo glavni akcenat na višespratnice u ovom naselju. Sa individualnom stambenom izgradnjom, naravno, pitanje je uvek komplikovanije. A uzimajući u obzir razaranja koja vidite sada u Soledaru i okolini, čak ni restauracija nekog dela nije moguća", naglasio je on. 

Presečen još jedan put snabdevanja Ukrajinaca

Oslobađanje sela Blagodatnoje , u Artjomovskom okrugu DNR, značajno poboljšava položaj ruske vojske i omogućava presecanje drugog puta snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je Pušilin.

"Sada nam je važno da presečemo put Časov Jar-Artjomovsk. To je jedan od retkih preostalih puteva snabdevanja neprijateljske grupacije. Ovde vidimo i određene uspehe u oslobađanju naselja Blagodatnoje, što nam omogućava značajno poboljšanje položaja i presecanje jednog od puteva snabdevanja u rejonu naselja Krasnaja Gora", dodao je.

Juče je šef grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin rekao da su njegove jedinice preuzele kontrolu nad selom Blagodatnoje, koje se nalazi između Soledara i Artjomovska.

image