Pušilin: Ruska vojska napreduje u Ugledaru i Artjomovsku

Soledar će biti obnovljen po uzoru na Marijuopolje, naveo je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike

Vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da ruske oružane snage nastavljaju napredovanje u Ugledaru, gde su se učvrstile u istočnom delu grada, kao i Artjomovsku, u kom se nastavljaju žestoke borbe.

"Prerano je govoriti o operativnom opkoljavanju Artjomovska, tamo se nastavljaju prilično žestoke borbe. Pripadnici grupe 'Vagner' nastavljaju da deluju danonoćno. Negde se vode pozicione konfrontacije, ali u glavnim oblastima vidimo napredak. Naše jedinice nastavljaju napredovanje i u pravcu Ugledara", rekao je Pušilin za TV kanal "Rusija 24".

Kako je Pušilin naveo, ukrajinske trupe su ukopane u Ugledaru i još ne nameravaju da se povuku.

"Neprijatelj još nije dobio naređenje da se povuče, odnosno, imao je vremena da se učvrsti, a s obzirom na veliki broj industrijskih objekata i visokih zgrada, pretpostavljamo da će pružiti otpor", rekao je Pušilin i dodao da ne postoje tačne prognoze o vremenu oslobađanja grada.

U Soledaru će biti izgrađene višespratnice

Kako je Pušilin naglasio, u gradu Soledaru biće izgrađene visoke zgrade, dok će biti nemoguće obnoviti privatne zgrade u gradu i okolini.

Prema njegovim rečima, obnova grada će se odvijati u skladu sa iskustvom iz Marijupolja.

"Planiramo da stavimo glavni akcenat na višespratnice u ovom naselju. Sa individualnom stambenom izgradnjom, naravno, pitanje je uvek komplikovanije. A uzimajući u obzir razaranja koja vidite sada u Soledaru i okolini, čak ni restauracija nekog dela nije moguća", naglasio je on. 

Presečen još jedan put snabdevanja Ukrajinaca

Oslobađanje sela Blagodatnoje , u Artjomovskom okrugu DNR, značajno poboljšava položaj ruske vojske i omogućava presecanje drugog puta snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je Pušilin.

"Sada nam je važno da presečemo put Časov Jar-Artjomovsk. To je jedan od retkih preostalih puteva snabdevanja neprijateljske grupacije. Ovde vidimo i određene uspehe u oslobađanju naselja Blagodatnoje, što nam omogućava značajno poboljšanje položaja i presecanje jednog od puteva snabdevanja u rejonu naselja Krasnaja Gora", dodao je.

Juče je šef grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin rekao da su njegove jedinice preuzele kontrolu nad selom Blagodatnoje, koje se nalazi između Soledara i Artjomovska.