Nova ambasadorka SAD na prvom sastanku u ruskom MSP

Lin Trejsi posvećuje posebnu pažnju održavanju dijaloga između naših prestonica i održavanju veza između američkog i ruskog naroda u vreme neviđenih tenzija

Nova ambasadorka SAD u Rusiji Lin Trejsi posetila je danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije gde se sastala sa zamenikom ruskog ministra Sergejem Rjabkovim. Nova ambasadorka je u odeljenju provela svega pola sata. 

Iako su mediji i pre obraćanja zvaničnika napravili pometnju i posumnjali da je sastanak bio neuspešan, ambasada SAD u Rusiji objavila je da je sastanak prošao kako treba.

"Ambasadorka Trejsi posvećuje posebnu pažnju održavanju dijaloga između naših prestonica u vreme neviđenih tenzija, brine o zaštiti interesa zadržanih u Ruskoj Federaciji i održavanju veza američkog i ruskog naroda", saopštila je diplomatska misija na Telegramu.

Sergej Rjabkov je na sastanku sa Lin Trejsi naglasio da je trenutna politika koju Vašington vodi u odnosu na Rusiju kontraproduktivna, navodi se u saoštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Napomenuo je i da se od nje očekuje da se ne meša u unutrašnju politiku Rusije i da striktno poštuje ruske zakone, norme i običaje.

Po izlasku iz zgrade odbila je da komunicira sa novinarima.

Pred sam ulazak u zgradu ruskog Ministarstva spoljnih poslova, dočekali su je demonstranti sa antiameričkim parolama, na koje Trejsi nije reagovala ni na koji način.

Američka diplomatska misija je krajem januara izvestila da je Trejsi stigla u Moskvu, a Sergej Rjabkov je najavio njihov sastanak za ovu nedelju.

Lin Trejsi je došla u rusko Ministarstvo spoljnih poslova nakon što je Moskva najavila nameru da objavii odgovor na pismo Vašingtona o bezbednosnim garancijama.

Ministar spoljnih poslova zemlje Sergej Lavrov je potvrdio da će ruski odgovor SAD biti objavljen u javnosti, i naglasio da zainteresovani članovi civilnih društava zemalja treba da razumeju šta se dešava i koje stavove svaka strana brani.

"U suprotnom, informativni prostor će biti zakrčen otvorenom propagandom i lažima", ocenio je Lavrov.

Prema njegvim rečima, Moskva priprema dokument od 10 stranica gde je definisana njena reakcija i odgovor SAD i NATO-u. 

Iz sporazuma Rusije i SAD o bebedonosnim garancijama, koje je MSP Rusije objavilo je 17. decembra 2021. proizilazi da Alijansa mora da se odrekne svake vojne aktivnosti na teritoriji Ukrajine i drugih država Istočne Evrope, Zakavkazja i Centralne Azije.

Takođe, Rusija i NATO se obavezuju da neće stvarati uslove koje druga strana smatra pretnjom.