Medvedev: Neprijateljske zemlje veličaju fašističke dželate

Proslava 80. godišnjice pobede u Staljingradskoj bici je još jedna prilika da podsetimo ceo svet da istorijska istina ne može biti uništena, poručio je bivši ruski predsednik

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da neprijateljske zemlje daju sve od sebe da iskorene sećanje na heroje Crvene armije i veličaju fašističke dželate i njihove saučesnike, ali da niko ne može da uništi istorijsko sećanje.

"Uništavajući spomenike, u neprijateljskim državama danas pokušavaju što je više moguće da iskorene sećanje na heroje koji su porazili nacističke trupe. Svuda i na svaki način veličaju fašističke krvnike i njihove saučesnike", rekao je Medvedev na sastanku organizacionog odbora za organizaciju proslave 80. godišnjice pobede Crvene armije u Staljingradskoj bici.

Prema njegovim rečima, u nekim zemljama "to se radi direktno, dok u drugim jednostavno zatvaraju oči od stida, kao da se ništa ne dešava".

Medvedev je napomenuo da je proslava 80. godišnjice pobede u Staljingradskoj bici, kao i drugih datuma, "još jedna prilika da podsetimo ceo svet da istorijska istina ne može biti uništena ili okrenuta naopačke".

"Neophodno je preneti istinu o tim događajima. Proslava uvek doprinosi tome da se prisetimo prošlih događaja i da predstavimo našu poštenu i istinitu verziju, kako su sovjetski narod i Crvena armija pružili otpor nacističkim zavojevačima", poručio je.

Važna je, prema njegovim rečima, obnova spomen obeležja vojničke slave, potraga za dokumentima i vojnim relikvijama koje svedoče o podvigu ruskog naroda.

"Među ključnim zadacima za ovu godinu su radovi na restauraciji najvažnijih memorijalnih kompleksa, kao što je Mamajev kurgan (memorijalni kompleks u čast sećanja na Staljingradsku bitku)", zaključio je Medvedev.