Pušilin: NATO je u direktnom konfliktu sa Rusijom

Šef DNR Denis Pušilin ponovio je da je NATO od samog početka uključen u sukob i svakim danom sve otvorenije to pokazuje

NATO blok je već ušao u direktan sukob sa Rusijom, od samog početka rusko-ukrajinskog sukoba je uključen, i svakim danom sve otvorenije na to ukazuje, izjavio je šef DNR Denis Pušilin.

"Videli smo da NATO zemlje povećavaju svoje prisustvo u blizini ruskih granica mnogo pre početka specijalne vojne operacije. NATO je od samog početka uključen u sukob i svakim danom sve otvorenije to pokazuje", rekao je Pušilin.

Prema njegovim rečima, tome u prilog ide i snabdevanje Ukrajine oružjem, i to teškim i obuka snaga Severnoatlantske alijanse, a ne libe se, dodaje on, ni da rasporede nove borbene grupe na jugoistoku Evrope i u baltičkim državama.

Tako je lider DNR prokomentarisao izjavu predsednika vojnog komiteta NATO admirala Roba Bauera koji je rekao da je Severnoatlantska alijansa spremna za direktnu konfrontaciju sa Rusijom.

Lideri zapadnih zemalja, u jeku rusko-ukrajinskog sukoba, sve manje uspevaju da sakriju svoje prave ciljeve i antirusku politiku. SAD i njihovi saveznici šalju Kijevu oružje i municiju vrednu desetine milijardi dolara, premda je Moskva više puta upozoravala da snabdevanje zapadnim oružjem samo produžava sukob.

Nemačka šefica diplomatije Analena Berbok je ranije na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope poručila da zemlje EU zajedno ratuju protiv Rusije. Međutim, njene kolege, a i ona sama su odmah narednog dana demantovali izjavu uz tvrdnje da nije mislila to što je rekla.

Za razliku od Berbok, nemački kancelar Olaf Šolc više puta je upozoravao na opasnost eskalacije sukoba i mesecima je oklevao da pošalje tenkove Kijevu.

I iz Pariza su požurili da se ograde. "Mi nismo u ratu sa Rusijom i niko od naših partnera nije", rekla je portparolka francuskog ministarstva An-Kler Ležendr.

Porošenko ponovo o pravom cilju Minskih sporazuma

Iako je i bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko jednom već priznao da su Minski sporazumi imali za cilj da se Ukrajini kupi vreme i da se zemlja naoruža kako bi u pravom momentu mogla da uđe u sukob sa Rusijom, što je potvrdila i bivša kancelarka nemačke Angela Merkel a i tadašnji predsednik Francuske Franso Oland, njegovo priznanje, sada u formatu Bi-Bi-Sijevog dokumentarca "Putin protiv Zapada" ponovo je odjeknulo.

"Tokom postojanja Minskih sporazuma, Kijev je mogao da ojača vojsku i okrene Zapad protiv Moskve", rekao je Porošenko u dokumentarcu i dodao da je dokument Ukrajini dao osam godina da izgradi vojsku, ekonomiju i globalnu proukrajinsku antiputinovsku koaliciju.

Istovremeno, Kristof Hojzgen, savetnik Merkelove za bezbednosnu politiku, u dokumentarcu podseća da se Porošenko pre potpisivanja mirovnih sporazuma žalio Merkelovoj na poražavajuću situaciju ukrajinske vojske u Debaljcevu.

"Porošenko joj je jasno rekao da su ukrajinske trupe poražene, da jedva drže linije, da ako Rusi probiju, mogu da odu sve do Kijeva i da mu je zato potreban sporazum", navodi Hojzgen.