Ruska i beloruska vojska započele štabnu obuku u Belorusiji

Vežbe imaju za cilj povećanje kompatabilnosti zajedničke vojske Rusije i Belorusije kako bi bila spremna za sledeću fazu priprema za zajedničku operativnu vežbu "Štit Unije – 2023", javlja beloruski vojni resor

U Belorusiji počinje Zajednička štabna obuka Zajedničke komande Regionalne grupe snaga tokom koje će predstavnici Belorusije i Rusije razmatrati donošenje odluka o upotrebi regionalne grupe za obezbeđenje vojne bezbednosti Savezne države, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Tokom nedelje će predstavnici vojnih resora dve države uvežbavati donošenje odluka o upotrebi regionalnih grupacija u interesu obezbeđenja vojne bezbednosti država Unije na osnovu iskustva oružanih sukoba poslednjih godina", navodi se u saopštenju.

Beloruski vojni resor je saopštio da vežbe imaju za cilj povećanje kompatabilnosti zajedničke vojske Rusije i Belorusije kako bi bila spremna za sledeću fazu priprema za zajedničku operativnu vežbu "Štit Unije – 2023" koji će se održati na teritoriji Ruske Federacije u septembru 2023. godine.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 10. oktobra najavio početak formiranja regionalne grupe trupa, čiju će osnovu činiti beloruski vojnici. Prema njegovim rečima, ova odluka je doneta nakon pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom zbog zaoštravanja situacije na zapadnim granicama Unije.

Ministarstvo odbrane najavilo je dolazak prvih ešalona sa ruskim vojnicima u Belorusiju 15. oktobra, a u vežbi će učestvovati oko 9.000 ruskih vojnika.