Rusija

Peskov: Porošenko, Merkelova i Oland potvrdili da su Minski sporazumi za njih bili samo paravan

Portparol Kremlja ponovio da je specijalna vojka operacija u Ukrajini pokrenuta sa ciljem spasavanja ruskog življa
Peskov: Porošenko, Merkelova i Oland potvrdili da su Minski sporazumi za njih bili samo paravanwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da se primećuje agresivan stav baltičkih država i Poljske, koje su spremne da učine sve kako bi pojačale konflikt u regionu, ne razmišljajući o posledicama.

"Primećujemo veoma agresivan stav predstavnika baltičkih zemalja, a i Poljske. Oni su očigledno spremni da urade sve da pojačaju konfrontaciju, ne razmišljajući mnogo o posledicama. Veoma je žalosno da u ovim uslovima, lideri velikih evropskih zemalja, koje su pokretači svih evropskih procesa, nažalost ne igraju balansirajuću ulogu", ocenio je Peskov.

Kako je Peskov naveo, očigledan je kontinuirani rast stepena uključenosti zapadnih zemalja u dešavnja u Ukrajini.

"Mi to sve razumemo i vidimo. Ali ponoviću još jednom: to ništa neće uticati da se promeni tok vojne operacije", istakao je.

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda pozvao je zapadne zemlje da "pređu crvenu liniju", pošalju borbene avione i rakete dugog dometa u Ukrajinu.

Porošenko, Merkelova i Oland potvrdili da im je "Minsk-2" bio paravan

Peskov je ponovio da su bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel i bivši francuski predsednik Fransoa Oland jasno potvrdili da su sporazumi iz Minska za njihove zemlje bili paravan za pripremu vojnog scenarija u Donbasu.

"Porošenko je zapravo ponovio ono što je već rekao. Znamo da su on, Merkelova i Oland potvrdili da za njih, a to znači i za Ukrajinu, Francusku i Nemačku, sporazumi iz Minska nisu ništa drugo do paravan čime su zakamuflirali svoje namere i pripremili Ukrajinu da silom reši problem Donbasa", naglasio je.

Portparol Kremlja je rekao da to "još jednom naglašava da je ruski predsednik Vladimir Putin ispravno postupio odlučivši da pokrene specijalnu vojnu operaciju" i dodao da je specijalna operacija pokrenuta sa ciljem spasavanja ljudi koji žive u Donbasu.

Ranije je Porošenko rekao da je potpisivanje sporazuma iz Minska dalo Ukrajini osam godina da "izgradi vojsku, ekonomiju i globalnu proukrajinsku antiputinovsku koaliciju". Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je "sporazum iz Minska iz 2014. bio pokušaj da se Ukrajini kupi vreme da postane jača". Bivši francuski predsednik Fransoa Oland, koji je bio na čelu države od 2012. do 2017, složio sa Merkelovom. Oboje su učestvovali na samitu Normandijske četvorke, na kojem je dogovoren set mera za sprovođenje sporazuma iz Minska.

image