Rusija

Rusija: Nezakonite sankcije SAD neće dovesti našu ekonomiju do raspada

Ruska strana još jednom je ponovila da američke sankcije neće dovesti do željenog rezultata, već će ruska ekonomija izdržati, ali će američki partneri imati probleme, poručuju iz Moskve
Rusija: Nezakonite sankcije SAD neće dovesti našu ekonomiju do raspadawww.globallookpress.com © Alexander Zemlianichenko Jr

Nezakonite sankcije Sjedinjenih Američkih Država neće postići svoje ciljeve, već će umesto štete Rusiji stvoriti probleme za partnere Vašingtona, saopštila je danas ambasada Ruske Federacije na Telegramu.

Komentar je usledio nakon jučerašnje odluke Vašingtona da uvede dodatne sankcije protiv Moskve. Sankcioni spisak tako je proširen za 10 fizičkih lica, ali i 12 kompanija od kojih je većina registrovana u inostranstvu, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva finansija. Mere protiv ovih lica i organizacija uvedene su zbog navodnog kršenja zabrana trgovine vojnim proizvodima. Pre toga, sankcije su poslednji put bile uvedene 26. januara, kada je pod njih potpao i zamenik ruskog premijera Denis Manturov.

"Čini se da autori ovakvih odluka ne razmišljaju o njihovoj legitimnosti, ali ni o posledicama po druge zemlje, uključujući tu i partnere i saveznike SAD. Ovako rasprostranjena upotreba sekundarnih mera ne može se drugačije objasniti", navodi se u zvaničnom saopštenju.

Ambasada je istakla da mnoge zemlje sveta smatraju da su američki predlozi o saradnji, koji su praćeni pretnjama i kaznama zbog interakcije sa Rusijom, zapravo, smešni.

"Sa svoje strane možemo samo da potvrdimo da ovakvim nezakonitim koracima Sjedinjene Države neće postići navedeni cilj. Ruska ekonomija je i dalje daleko od toga da bude 'u dronjcima', kako se neki na Zapadu nadaju. Isto važi i za rusku industriju, koja se, zahvaljujući i uprkos svim ekonomskim barijerama, sve više oslanja na sopstvenu snagu", poručili su danas iz ruskog diplomatskog predstavništva.

image