Rusija

Rusija: Ne vraćamo se u Savet Evrope

Zahaljujući politici zapadnih zemalja, ova organizacija se pretvorila u "svlačionicu Evropske unije" i odrekla se svog glavnog cilja - postizanje jedinstva evropskih naroda, rekao je ruski zamenik ministra spoljnih poslova
Rusija: Ne vraćamo se u Savet EvropeGetty © Dean Mouhtaropoulos / Staff

Rusija se neće vraćati u Savet Evrope jer je to prestala da bude organizacija čiji je glavni cilj postizanje jedinstva evropskih naroda, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško u intervjuu za "Parlamentarne novine".

Savet Evrope, primetio je diplomata, se zahvaljujući politici zapadnih zemalja, pretvorio u nešto suprotno, postao je "svlačionica Evropske unije".

"Nema smisla da se vraćamo u takvu organizaciju", rekao je Gruško.

Prethodno je predsednik Vladimir Putin podneo Državnoj dumi predlog zakona o prestanku važenja međunarodnih ugovora Saveta Evrope u Rusiji, posebno Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, Konvencije o suzbijanju terorizma i Povelja Saveta Evrope. Dokument je objavljen u elektronskoj bazi podataka Dume. Očekuje se da će Donji dom parlamenta razmatrati relevantni zakon 16. februara.

Gruško je prašinu koja se podigla oko prestanka važenja pomenutih zakona povezao sa neosnovanim strahovima koje prate nepravedne spekulacije.

"Naša zemlja je privržena univerzalnim konvencijama UN o ljudskim pravima, kao i sporazumima u okviru Zajednice nezavisnih država i drugim regionalnim formatima. Generalno, Ustav Ruske Federacije garantuje širi skup prava i sloboda od Evropske konvencije o ljudskim pravima i drugih sovjetskih evropskih ugovora", poručio je Gruško.

Rusija je 15. marta zvanično istupila iz Saveta Evrope. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova obrazložila je odluku time da Rusija ne želi da bude "dečak za bičevanje".

image