Ruska vojska napreduje; Podoljak: Plaćamo najvišu cenu za Bahmut

Čečenski borci su zauzeli uporište u blizini sela Veseloje, ruska vojska ima sve što je potrebno za dalje napredovanje, rekao je Kadirov

Pripadnici specijalne jedinice Ahmat, zajedno sa brigadom drugog armijskog korpusa, nakon serije napada, fiksirali su se u okolini naselja Veseloje, i zauzeli ovo strateški važno uporište, javio je lider Čečenije Ramzan Kadirov.

"Posle niza efektivnih napada na neprijatelja, uspeli su da se stacioniraju. Borci nameravaju da nastave napredovanje jer su u povoljnijoj poziciji od protivnika", napisao je Kadirov na Telegramu.

On je dodao da ruski vojnici imaju sve što je potrebno za dalje napredovanje, uključujući i trofeje, tj. oružje, osvojeno prilikom zauzimanja uporišta.

Bahmut - poslednji trzaji

Odlučujući korak u oslobađanju Artjomovska (ukrajinski naziv Bahmut) biće potpuna blokada puta koji spaja grad sa Časovim Jarom, ukrajinske trupe će izgubiti poslednji put snabdevanja u gradu i biće operativno okružene, što znači da će svi putevi biti na nišanu ruske puške, rekao je zamenih lidera DNR Igor Kimakovski za "RIA Novosti".

"Ovo će biti odlučujući, ali ne i završni korak u oslobađanju grada. Za sada nam je cilj da onemogućimo neprijatelju da manevriše sa zalihama i isporukom municije, da blokiramo sve puteve, i zemljane i duž pojasa u šumi", rekao je Kimakovski.

On je dodao da oslobađanje naselja Nikolajevka u DNR, za koje se saznalo dan ranije, približava trenutak potpunog opkoljavanja Artemovska.

Gubitak ljudstva u jedinicama ukrajinske vojske, stacioniranim u gradu Artjomovsku, doprinosi i problem sa satelitskom i radio komunikacijom, rekao je Andrej Maročko za TASS.

"Prekidi u komunikaciji utiču na porast panike i među vojnicima i među oficirima. Ruski obaveštajci primećuju probleme u upravljanju ukrajinskim trupama u gradu", dodao je Maročko.

Artjomovsk se nalazi u delu DNR koji kontroliše Kijev severno od Gorlovke. U gradu se vode teške borbe. Poslednjih dana situacija za ukrajinsku vojsku se pogoršala, ruskim trupama ostalo je još nekoliko kilometara da naprave obruč oko naselja, izjavio je dan ranije potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Kijev je priznao da plaća skupu cenu za držanje Bahmuta

Savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak nije želeo da da tačan broj poginulih ukrajinskih vojnika u Bahmutu, ali je rekao da Ukrajina skupo plaća uporište u tom gradu.

"Što se tiče ljudskih gubitaka, ne mogu vam sada da odgovorim. Cifru ćemo ozvaničiti kada se rat završi", rekao je on u intervjuu španskom listu "20 minuta".

Podoljak je primetio je da Ukrajina plaća najvišu cenu za Bahmut, ali ipak "ne može da ga ostavi iza sebe".

Kako je ranije preneo "Ekonomist", u ukrajinskom vrhu veruju da grad nije vredan teških gubitaka koji su neizbežni u njegovoj odbrani. A i mediji su tvrdili da su SAD savetovale Kijev da odatle povuče snage kako bi započeo pripreme za ofanzivu na jugu.

"Prema obaveštajnim podacima, postoje informacije da se u Kijevu vodi borba da li da povuku trupe iz Artjomovska ili ne", rekao je Kimakovski.

U Ugljedaru borbe i noću i danju

Na periferiji Ugljedara borbe se ne prekidaju ni danju ni noću, a ruski vojnici su formirali polukrug oko ovog grada, rekao je Kimakovski.

Ruski vojnici oko Ugljedara polako ali sigurno stvaraju prsten, rekao je Kimakovski i precizirao da je oko grada već formiran polukrug sa istoka i jugoistoka. "Zauzimanje grada teče po istoj šemi kao u Bahmutu, hvatamo ga klještima", rekao je.

I u ovom gradu ukrajinska vojska ima poteškoća sa dovođenjem pojačanja i municije, pošto je ruta koja vodi ka gradu iz Krasnoarmejska pod vatrenom kontrolom ruske vojske.

Ukrajina formira jurišnu brigadu za zauzimanje Krima i Donbasa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine počelo je da formira jurišne brigade za zauzimanje Krima i Donbasa, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

"Osnovu jedinica činiće aktivni i bivši vojnici, graničari i policajci sa značajnim borbenim iskustvom. Dodatno popunjenje biće isključivo dobrovoljci", rekao je Klimenko.

Prema njegovim rečima, borce čeka kvalitetna obuka i učešće u operacijama na prvoj liniji fronta.

Projekat je nazvan "Ofanzivna garda". Pretpostavlja se da će ujediniti šest postojećih jedinica – Uragan, Krasnaja kalina, Kara-Dag, Rubež, Spartan i Azov – i dve nove, brigadu Državne granične službe "Stalnaja granica" i jurišna brigada Nacionalne policije "Jarost".