Rusija najavljuje: I Afrika se okreće nacionalnim valutama

Afrički kontinent brani svoj suverenitet kao i Rusija, te se zbog toga ne povinuje tako lako pritiscima sa Zapada, poručio je ruski diplomata

Rusija vodi pregovore sa velikim brojem afričkih zemalja o prelasku na trgovinu u nacionalnim valutama, izjavio je danas ruski diplomata Oleg Ozerov za "RIA Novosti".

"Naravno, to je kompleksan proces koji zahteva određene odluke kako od ruskih nadležnih organa, tako i od afričkih", objasnio je Ozerov.

Istakao je da je Moskva zahvalna onim afričkim zemljama koje se pridržavaju umerene politike i dodao da su svi napori Zapada da dođe do pogoršanja odnosa između država afričkog kontinenta i Rusije neuspešni.

"Ovo izaziva suprotnu reakciju, jer pokušaji diktiranja i nametanja svojih pravila drugim zemljama izaziva oštru reakciju od strane mnogih afričkih zemalja, koje, baš kao i Rusija, brane svoj suverenitet", poručio je diplomata.

"Zahvali smo Africi zbog umerene i razumne politike prema Rusiji. Ovo se odnosi i na Egipat", dodao je.

Afričke zemlje, kako je kazao, u velikom broju slučaju zauzimaju neutralan stav prema dešavanjima u Ukrajini, bez obzira na pritiske.

Podsetimo, predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je nacrt zakona "O suzbijanju ruskih zlonamernih akcija u Africi", koji Vašingtonu daje mogućnost da kazni afričke zemlje koje se pridržavaju različitih spoljnopolitičkih gledišta od Zapada.

U isto vreme, Rusija će ove godine u julu u Sankt Peterburgu održati drugi samit Rusija-Afrika, dok je prvi bio održan 2019. godine u Sočiju.