Rusija

Zaharova poručila Borelju: Nacisti su imali slična opravdanja, ponavljate se

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova odgovorila je šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju koji smatra da zabrana ruskih medija predstavlja "zaštitu slobode govora"
Zaharova poručila Borelju: Nacisti su imali slična opravdanja, ponavljate sewww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je da su nacisti svoja dela pravdali "zaštitom" koja je počela paljenjem knjiga, a završila se paljenjem ljudi.

Zaharova je na taj način odgovorila šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju koji je rekao da je "zabrana ruskih medija zaštita slobode govora".

"U Trećem rajhu bile su zabranjene knjige od oko 300 autora. Među njima su Erih Marija Remark, Karl Marks, Sigmund Frojd, Anri Barbus, Džek London, Maksim Gorki i mnogi drugi. Tako da su sve zabrane počele paljenjem knjiga, a završile su se paljenjem ljudi", napisala je Zaharova na Telegramu.

Kako je podsetila, da bi opravdali zabrane, nacisti su zapalili Rajhstag, što je bio početak represije protiv političkih protivnika.

"Onda su počeli da pale knjige 'nepristojnih' autora. Nakon toga je usvojen dekret da svaki novinar Rajha mora da pristupi NSDAP-u (Nacionalsocijalistička nemačka radnička partija) kako bi nastavio svoje profesionalne aktivnosti. Tada su sve vlasti bile obavezne da se pretplate na nacističku štampu. Dželati i čudovišta su kasnije počeli sa spaljivanjem tela žrtava u logorima", dodala je.

Zaharova je naglasila da je teško navesti tačan datum prvog "crnog dima", ali je fenomen postao sveprisutan, pretvorivši se u pravi simbol nacističkog režima.

Prema njenima rečima, Žozepa Borelja će zanimati da su upravo posle požara Rajhstaga nacisti prvo pravdali "zabrane zaštitom" i da je ukaz predsednika Rajha "O zaštiti naroda i države", usvojen neposredno posle paljevine, i tako stvorio pretpostavke za zabranu slobodnog političkog života u Nemačkoj.

"Kasnije je u Trećem Rajhu više puta pominjana ova retorika koju je Borelj sada koristio, kao i odgovarajuća pravna praksa. Prema zakonu 'O zaštiti nemačke krvi i nemačke časti', uvedena je zabrana međurasnih brakova", navela je.

Zaharova je naglasila da su prošle decenije u Nemačkoj ovi zakoni poništeni, a da su kao "iskupljenje za grehe" ustanovili Dan knjige u znak sećanja na paljenje knjiga 1933. 

"Ruski vojnici su vratili ljudskost u Evropu. Ali, istorija je ciklična – danas se naš narod ponovo bori sa ovom mizantropskom logikom", zaključila je ruska zvaničnica.

 

image