Rusija

MSP Rusije uručilo protestnu notu ambasadi SAD: Prestanite da se mešate u našu unutrašnju politiku

"Uprkos ponovljenim upozorenjima, američka diplomatska misija nastavlja zlonamerne aktivnosti u informacionom prostoru, dozvoljava neprimerene izjave o rukovodstvu Rusije i širi lažne podatke o ruskim oružanim snagama", poručili su iz ruskog ministarstva
MSP Rusije uručilo protestnu notu ambasadi SAD: Prestanite da se mešate u našu unutrašnju politikuGetty © Andreas Rentz / Staff

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zahtevalo je da ambasada SAD prestane da se meša u unutrašnju politiku ove zemlje, rekao je za "RIA Novosti" izvor blizak rukovodstvu diplomatskog resora.

Prema njegovim rečima, američkom ambasadoru je danas uručena odgovarajuća službena nota u kojoj se navodi da, uprkos ponovljenim upozorenjima, američka diplomatska misija nastavlja zlonamerne aktivnosti u informacionom prostoru, dozvoljava sebi neprimerene izjave o rukovodstvu Rusije i širi lažne podatke o ruskim oružanim snagama.

"Američkim diplomatama je naglašeno da obustave subverzivne radnje, regrutovanje 'agenata od uticaja' sa ciljem sejanja razdora u ruskom društvu, kao i podsticanje antidržavnih govora", rekao je izvor agencije.

Diplomate umešane u ovo biće proterane, bez obzira na njihovu funkciju, dodao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova je "oštro" upozorilo novu američku ambasadorku Lin Trejsi tražeći od nje striktno poštovanje ruskih zakona i zaustavljanje aktivnosti koje su u suprotnosti sa zahtevima Moskve i odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

"Ruska strana nema nameru da trpi antirusku propagandu koju proizvodi informativni sektor ambasade SAD i namerava da upotrebi sva raspoloživa sredstva da je neutrališe", zaključio je sagovornik agencije.

Lin Trejsi je imenovana za američkog ambasadora u Rusiji krajem prošle godine. Postala je prva žena u istoriji koja je obavljala ovu funkciju. Nova ambasadorka je 30. januara posetila Ministarstvo spoljnih poslova gde je uručila kopije svojih akreditivnih pisama.

Zvanični predstavnik ministarstva Marija Zaharova izrazila je nadu da će Trejsi učiti na greškama svojih prethodnika i da se neće mešati u unutrašnju politiku Rusije.

image