Rusija

Putin sa nagrađenim naučnicima: Budite smeli, moramo održati suverenitet

"Uzimajući u obzir izuzetan značaj domaće nauke za dalji razvoj naše zemlje kao i obezbeđivanje njenog suvereniteta, država će nastaviti da stvara uslove i podržava sve poduhvate naučnika", poručio je predsednik Rusije
Putin sa nagrađenim naučnicima: Budite smeli, moramo održati suverenitetwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Rusija treba da stvori sopstvene konkurentne proizvode u medicini, ekologiji, energetici i drugim oblastima, za to postoje osnove, ali moramo delovati, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin na ceremoniji dodele nagrada mladim naučnicima na Dan ruske nauke.

Prema njegovim rečima, dostignuća naučnika doprinose održavanju tehnološkog suvereniteta zemlje. 

Naglasio je da je država obezbedila uslove za napredovanje i obećao da će država i ubuduće čuvati slobodu kako bi naučnici mogli da napreduju.

"Od sada, uzimajući u obzir izuzetan značaj domaće nauke za dalji razvoj naše zemlje i obezbeđivanje njenog suvereniteta, država će sigurno stvarati uslove i podržavati sve vaše poduhvate, i poduhvate vaših kolega", rekao je.

Budite smeli, kad treba drski i hrabri u osmišljavanju svojih nestandardnih rešenja, rekao je predsednik Rusije nagrađenim naučnicima, koji su, kako je rekao, nagrade zaslužili jer su poštovali tradiciju kojom su ih učili profesori.

"Sve treba da se radi unapred, neophodno je da dolazimo do svojih, jedinstvenih, globalnih rešenja u medicini, ekologiji, energetici, poljoprivredi, industriji i bezbednosti. I ovde treba delovati nestandardno, da budemo pioniri", rekao je Putin naučnicima.

Šef države je istakao da za to postoji osnova, jer Rusija ima jaku naučnu tradiciju i bogato nasledstvo koji su stvorili prethodnici.

Kako bi se obezbedio tehnološki suverenitet, za kratko vreme Rusija će morati da unapredi svoju tehnologiju u mikroelektronici, IT industriji, transportu, razvoju lekova i novih materijala i drugim važnim oblastima za zemlju.

"Vaši uspesi pokazuju da nauka daje rezultate i donosi plodove. Neka vam ova nagrada ne bude vrh u karijeri, nego samo jedan od stepenika ka novim naučnim 'Olimpima'", poželeo je.

image