Rusija

Zaharova: Da li vam je bilo neprijatno kada ste napali Jugoslaviju?

Odgovarajući na molbu da prokomentariše nedavno objavljene tajne dokumente SAD o Rusiji, Zaharova je upitala da li u tim spisima možda postoji upozorenje da ne treba bombardovati Jugoslaviju
Zaharova: Da li vam je bilo neprijatno kada ste napali Jugoslaviju?www.globallookpress.com © MFA Russia

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova demantovala  je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je rekao da je ispunjavanje svih odredbi Minskih sporazuma bilo nemoguće.

Zaharova kaže da su sporazumi bili kreirani tako da su obe strane mogle da realizuju sve tačke dokumenta, bez obzira na to da li je za neku od strana taj zadatak bio manje ili više težak. 

Podsetila je da se uskoro navršava osam godina od potpisivanja ovih sporazuma koji je trebalo da dovedu do mira na Donabasu.

"Tada je to bilo veliko dostignuće do kojeg se došlo putem diplomatskih napora. To je bio primer da svet može da se ujedini zbog mira. DNR i LNR bi ostale u Ukrajini, uprkos referendumima koji su ranije sprovedeni, pod uslovom da su Minski sporazumi sprovedeni", objasnila je Zaharova. 

Dodala je da su ovi sporazumi predstavljali realnu šansu da se prevaziđe kriza. Ipak, kako naglašava, Kijev i njegovi sponzori su od samog početka znali da neće biti ispunjeno ono što je dogovoreno.

"To je obmana, znali su da se radi samo o nekakvoj predstavi", poručila je.

Berlin se sve više vraća nacističkim korenima

Portparolka se osvrnula i na nedavnu izjavu nemačkog ministra odbrane Pistorijusa o tome da bi svet bio bolje mesto bez ruskog predsednika Vladimira Putina, rekavši da su ovakve izjave nedopustive za bilo kog zvaničnika.

"Iz Nemačke su i ranije mogle da se čuju slične poruke, da bi bilo bolje kada bi došlo do uništenja čitavog jednog naroda ili njegovog lidera, ukoliko bi ta zemlja na neki način smetala Berlinu", podsetila je Zaharova i dodala da, ipak, nemačkom rukovodstvu jako smeta kada ga porede sa Trećim Rajhom.

"Ne poredimo mi vas sa Trećim rajhom, već vi sami (svojim postupcima) sve više i više nas podsećate na to da se vraćate svojim korenima", poručila je portparolka.

Evropa dovodi do eskalacije sukoba

Portparolka ministarstva dotakla se i teme vojne i humanitarne pomoći Evropske unije Ukrajini. Istakla je da takozvana pomoć preko evropskog fonda za mir od pola milijardi evra, zapravo, dovodi do eskalacije sukoba.

Veliki deo pomoći koju EU izdvaja za Ukrajinu na kraju završi tako što biva upotrebljena protiv civila kojima Evropa, kako tamo kažu, želi da pomogne.

"Da li se na Zapadu zalažu za mir ili pripremaju za to da još većem broju Ukrajinaca uskrate pravo da se ikada vrate kući", upitala je Zaharova.

Vojna i civilna pomoć koju će Kijev svake godine dobijati od Unije dovodiće do sve većih civilnih žrtava, naglasila je. 

Ona je podsetila i na izveštaj "Hjuman rajts voča", u kojem se Oružane snage Ukrajine optužuju da su protiv običnih građana koristile protivpešadijske mine. Čini se da Vašington tera Kijev da čini nove vojne prestupe, dok ukrajinski narod, zapravo, ne zanima ni Vašington, ni London, ni Brisel, zaključila je. 

Zelenski u Evropi na "cirkusu nakaza"

Evropa ne mari za žrtve "koje su stradale od ruku Zelenskog", poručila je Zaharova, komentarišući poslednje susrete ukrajinskog lidera sa evropskim zvaničnicima. Sve je ličilo na "cirkus nakaza", kazala je. 

"Zelenskog su vodili iz sale u salu, pokazivali ga javnosti, kao da su ga predstavljali, ali niko se, ni u jednoj od sala u kojoj je došlo do smotre 'cirkuske nakaze', nije ni osvrnuo na pitanje broja nedužnih civila stradalih od ruku Zelenskog", napomenula je danas na brifingu portparolka.

O napadima na Severni tok

Zaharova je prokomentarisala i nedavni izveštaj američkog novinara Simora Herša o umešanosti Sjedinjenih Američkih Država i Norveške u napade na gasovode Severnog toka. U Moskvi, kako je kazala, nisu iznenađeni ovom tvrdnjom, a Kremlj i dalje smatra da bi ova tema trebalo da postane predmet međunarodne istrage. Samo na taj način može se saznati šta se tačno desilo, poručila je Zaharova.

Ona je ponovila da je Rusija prethodno zatražila od Danske i Švedske da joj se dopusti da zajedno sa kompanijom "Gasprom" učestvuje u istrazi, ali je to odbijeno.

"Jasno je da vlasti tih zemalja ne žele da dođe do razotkrivanja pravih krivaca za incidente na gasovodima i da su zainteresovane za to da se prave činjenice, zapravo, zataškaju".

Portparolka je oštro osudila i reči portparola Stejt departmenta Neda Prajsa, koji je kazao da SAD nisu učestvovale u sabotaži gasovoda i da su izjave koje tvrde suprotno "glupost".

Zahrova je podsetila da je Vašington pre 20 godina ubedio svoje saveznike da se u Iraku navodno nalazi oružje za masovno uništenje. Amerika je i ranije bila uključena u slične incidente, rekla je Zaharova, podsetivši i na događaje iz osamdesetih godina prošlog veka, kada su SAD minirale podvodne rezerve nafte u Puerto Sandinu u Nikaragvi.

Pre dve godine vlasti Venecuele sprečile su incident u rafineriji nafte, za koji su optužile Vašington. I tada su Amerikanci poručili da se radi o gluposti, napomenula je Zaharova.

"Ovakvim stvarima ste se bavili, bavite se i bavićete se sve dotle dok vas neko ne zaustavi", izričito je kazala Zaharova.

Ona je podsetila i na izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je upozorio da, ukoliko Rusija napadne Ukrajinu, Severnog toka više neće biti. "Mi ćemo se time pozabaviti", rekli su tada iz američke administracije.

Da li je i to glupost, upitala je Zaharova, aludirajući na demant Stejt departmenta.

I Viktorija Nuland govorila je o Severnom toku i pre i nakon incidenta, podsetila je portparolka, nakon čega je dodala da ova američka političarka nije krila da se radovala incidentima u Baltičkom moru.

Uzimajući u obzir sve što smo do sada imali priliku da vidimo i čujemo, uključujući i ono što je došlo od američkih zvaničnika, zaključujemo da "SAD još jednom lažu", poručili su iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Da li vam je bilo neprijatno kada ste napali Jugoslaviju?

Odgovarajući na molbu da prokomentariše nedavno objavljene tajne dokumente SAD o Rusiji, Zaharova je upitala da li u tim spisima postoji upozorenje da ne treba bombardovati Jugoslaviju, stvarati probleme u Iraku, Siriji, Libiji ili da se ne treba mešati u unutrašnje probleme drugih suverenih država.

Novinar je dodao da postoje drugi dokumenti u kojima se govori o Jugoslaviji, te da se u njima navodi da su Jeljcin i Klinton ima različit pogled na situaciji u toj zemlji.

Podsetimo, Amerika je nedavno objavila tajne podatke o politici koju je Klinton vodio prema Rusiji i pregovorima sa Moskvom. U njima piše da je jedan od bivših državnih sekretara SAD Lorens Iglberger svom budućem zameniku kazao da bi potencijalno najveća neprijatnost sa kojima bi SAD mogle da se suoče vojni sukob Rusije sa nekom od zemalja iz regiona.

Sukob sa Ukrajine tada je ocenjen kao potencijalno najopasniji, ali i da za njega postoji najmanje šanse da dođe.  

O Siriji i zemljotresima

Zaharova je danas pozvala međunarodnu zajednicu da ukine sankcije protiv Sirije, kako bi se ovoj zemlji pružila sva neophodna pomoć i sanirale posledice zemljotresa. 

Zapadne države ovom pitanju pristupaju politički, iako se radi o prirodnoj katastrofi. Izjave da se Siriji sada ne može pružiti pomoć zbog postojećih sankcija protivreče logici, poručila je. 

Rusija poziva na hitno preispitivanje ovog nehumanog stava koji dolazi sa Zapada i još jednom ponavlja da je Siriji, u saradnji sa vladom te zemlje, potrebno pružiti pomoć, rekla je portparolka.

Vašington radi na svrgavanju vlasti u Rusiji

Sjedinjene Američke Države otvoreno rade na smeni vlasti u Rusiji, rekla je danas Zaharova. Zbog toga je Moskva nedavno uputila američkoj ambasadi notu u kojoj se od Vašingtona zahteva da prekine sa takvim akcijama.

Prema njenim rečima, došlo se do podataka i da su američke diplomate finansijski, politički i na drugi način preko zatvorenih kanala podržavale različite političke strukture u Rusiji.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova prethodnih dana je upozorilo da će američke diplomate biti proterane iz zemlje, bez obzira na njihovu funkciju, ukoliko nastave sa neprijateljskim akcijama i mešanjem u unutrašnju politiku Rusije. 

image