Zaharova: Ne izazivamo nemire u Moldaviji, Kijev želi da izazove sukob između Moskve i Kišinjeva

Moldavske vlasti koriste izjave o navodnoj pretnji iz Rusije kako bi pažnju javnosti odvratile od unutrašnjih problema, poručuju iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije

Tvrdnje da Moskva želi da izazove nemire u Moldaviji, koje su, prema izjavama iz Kišinjeva, "potvrdile" službe te zemlje, nisu istinite, poručila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. 

Ovakve izjave su, kako je rekla, "bez osnova, te se ne mogu dokazati", a njihov pravi cilj je izazivanje konflikta između Moskve i Kišinjeva i skretanje pažnje od realnih problema. 

Očigledno je da su ove tvrdnje formulisane u duhu Zapada, odnosno, na osnovu principa kojem neretko pribegavaju Sjedinjene Američke Države i Ukrajina: "Optužiti nekoga za nešto, pozivajući se na nekakve obaveštajne podatke zatvorenog tipa, koje nije moguće proveriti, a zatim iskoristiti te tvrdnje za pravdanje sopstvenih nezakonitih radnji", navodi se u zvaničnom saopštenju ministarstva.

Pravi cilj Kijeva je, zapravo, izazivanje jakog sukoba između Rusije i Moldavije, dok su vlasti u Kišinjevu ovaj "mit" iskoristile kako bi pažnju svojih građana odvratile od aktuelnih problema: loše društveno-ekonomske situacije u zemlji – što je posledica loše politike, borbe protiv političkih protivnika i prava na sopstveno mišljenje, dodaju iz ministarstva.

"Odlučno odbacujemo insinuacije o navodnoj želji Rusije da 'potkopa' situaciju u Republici Moldaviji. Za razliku od zapadnih zemalja i Ukrajine, mi se ne mešamo u unutrašnja pitanja Moldavije i drugih zemalja sveta. Rusija ne predstavlja pretnju po bezbednost Republike Moldavije i zalaže se za razvoj obostrano korisne i ravnopravne bilateralne saradnje. Pozivamo moldavske vlasti da konačno mudro postupe, da ne podležu provokacijama koje dolaze iz drugih zemalja i da se rukovode interesima svog naroda, shvatajući velike prednosti koje bi im mogla doneti stabilna saradnja sa Rusijom", poručuju iz Moskve.

Podsetimo, predsednica Moldavije Maja Sandu juče je potvrdila da je Kišinjev dobio obaveštajne podatke iz Kijeva, prema kojima se u Moldaviji spremaju neredi po direktivi iz Kremlja. U njima će navodno učestvovati ne samo Rusi i Belorusi, već i državljani Srbije i Crne Gore.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić najoštrije je demantovao ovu izjavu, rekavši da na međunarodnoj sceni danas ima puno lažnih vesti, te da Beograd traži razjašnjenje, jer ne želi da se Srbiji nanosi šteta ugledu. To bi naškodilo našim državnim interesima, objasnio je Dačić.