Rusija

ODKB: NATO dva i po puta povećao broj vojnika u Evropi

Vojna i novčana pomoć Zapada Ukrajini, odugovlačenje sukoba, rast vojne napetosti na zapadnim granicama ODKB-a, učestvovanje Poljske u vojnim vežbama NATO-a, sve veće naoružavanje Varšave i baltičkih zemalja, kao i opasnost od terorista u Centralnoj Aziji samo su neke od pojava koje izazivaju zabrinutost, poručuju danas iz ODKB-a
ODKB: NATO dva i po puta povećao broj vojnika u Evropiwww.globallookpress.com © Tajik presidential press service

NATO je tokom poslednjih godinu dana povećao kontigent vojnih snaga u Evropi sa 13.000 na 33.000, od čega skoro polovinu, odnosno, oko 15.000 čine Amerikanci, rekao je danas načelnik Objedinjenog štaba Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Situacija na zapadnim granicama organizacije je napeta, a zbog sukoba u Ukrajini primećen je pojačan intenzitet vojne aktivnosti, ocenio je načelnik ODKB-a Anatolij Sidorov. Ovo je, prema njegovim rečima, izazvano "destruktivnim akcijama dela zapadne elite koje imaju za cilj podrivanje situacije oko organizacije i unutar njenih pojedinačnih država članica". U istočnom krilu NATO-a, u Evropi, nalazi se više od 2.000 vojnih aviona Alijanse, a u vodama Baltičkog i Sredozemnog mora locirane su dve nuklearne podmornice i 18 borbenih brodova, saopštili su danas iz ODKB-a.

Načelnik Objedinjenog štaba organizacije obratio je pažnju i na oktobarske vojne vežbe Alijanse, tokom kojih je uvežbavana primena taktičkog nuklearnog naoružanja. Ovaj put, u njima je učestvovala i Poljska. Zabrinutost izaziva i činjenica da će ove godine biti održano oko 15 takvih vojnih vežbi, dok u Poljskoj i baltičkim zemljama nastavlja da raste broj američkih i vojnika NATO. Ove države povećavaju ulaganja u vojni sektor, što, kako je rečeno danas, takođe zabrinjava.

Zapad uvlači Ukrajinu u dužničku jamu bez kraja, a svo naoružanje koje Kijev dobija, zajedno sa ostalom finansijskom pomoći i učešćem stranih plaćenika u zoni vojne operacije, zapravo, samo produžava sukob, rekao je Sidorov.

"Ukrajina je izgubila svoju samostalnost", a uvlačenje sve više zemalja u sukob može dovesti do eskalacije i regionalnog konflikta, upozorio je.

Podsetimo, predsednik Belorusije juče je pozvao zemlje članice ODKB-a da se objedine i zauzmu zajednički stav po pitanju konflikta u Ukrajini. U organizaciju trenutno ulazi šest država: Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Rusija i Tadžikistan, a status posmatrača ima i Srbija.

"Ako neko misli da sukob Ukrajine i Rusije nije naš sukob, da ćemo moći negde da sedimo po strani dok sve prođe – to se neće desiti. Doći će vreme, uskoro, bukvalno sutra, moraćemo da se odredimo, da zauzmemo određeni stav", poručio je Lukašenko.

Komentarišući situaciju u Iranu, Sidorov je danas rekao da nije nemoguće očekivati da će Iran odgovoriti na nedavne napade na vojna postrojenja u toj zemlji, dok je kao glavnu pretnju za regiju Centralne Azije naveo opasnost od terorizma i napada verskih organizacija koje dolaze iz Avganistana. U tom kontekstu, Islamska država i Al Kaida označena su kao najveća opasnost, a na južnoj granici Tadžikistana, prema njegovoj proceni, nalazi se oko 4.000 terorista koji pripadaju avganistansku ogranku Islamske države. 

Sidorov se osvrnuo i na pitanje prijema novih država članica u ODKB. Sve prijateljske zemlje teoretski mogu postati deo saveza, ali, kako je rekao, za to postoje određeni pravni okviri, te ukoliko se oni ispune, bilo koja zemlja može postati deo organizacije.  

image