Peskov: NATO je neprijateljska organizacija

Umešanost Alijanse u ukrajinski konflikt zahteva mere predostrožnosti, poručuju iz Kremlja

NATO svakoga dana potvrđuje da je neprijateljska organizacija, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Alijansa, prema njegovim rečima, sve više ukazuje na svoju umešanost u ukrajinski sukob, dok učešće stranih plaćenika, koji se bore za Kijev, neće značajno uticati na tok Specijalne vojne operacije u Ukrajini. Umesto kardinalnih izmena sukob će se samo odužiti, ocenio je Peskov. 

Ipak, kako je kazao, umešanost Alijanse "zahteva mere predostrožnosti". 

"Nije tajna to da naša vojska na prvoj liniji fronta čuje strani jezik i vidi strane plaćenike. To nije nešto što se poslednjih dana desilo prvi put. To se dešava već duže vreme. Ali, može li to da promeni tok operacije? Ne, ne može", izričit je portparol Kremlja.

Ranije tokom dana ruski mediji su preneli vest da su ruski vojnici primetili da je u Harkov prebačen dodatan broj stranih plaćenika iz Zapadne Evrope i Poljske. U trenutku kada su bili primećeni, bili su obučeni kao civili, ali su imali vojne ranleve, pišu "RIA Novosti".

Komentarišući aktuelnu "histeriju" oko nepoznatih letećih objekata iznad Sjedinjenih Američkih Država i izjavu generalnog sekretara NATO o tome da su objekti dokaz da Moskva i Peking povećavaju obaveštajne aktivnosti usmerene protiv Vašingtona, Peskov je rekao da bi SAD trebalo same da vide o čemu je reč i reše problem, a ne da nekoj drugoj zemlji zameraju bilo šta.

Peskov je najavio da će se predsednik Vladimir Putin najverovatnije večeras imati međunarodni telefonski razgovor i otkrio da će Putin možda već u petak razgovarati sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenko.

Odgovarajući na pitanja o situaciji Siriji i Turskoj, Peskov je napomenuo da su ruski spasioci pokazali veliku hrabrost i profesionalizam tokom akcija spasavanja postradalih od posledica zemljotresa.