Rusija

Pasečnik: Zapad je naručilac zločina u Lugansku

Vršilac dužnosti lidera Luganske narodne republike Leonid Pasečnik kazao je da Ukrajinci ubijaju civile i gađaju civilnu infrastrukturu
Pasečnik: Zapad je naručilac zločina u Lugansku© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vršilac dužnosti lidera Luganske narodne republike Leonid Pasečnik izjavio je da na toj teritoriji ukrajinski nacionalisti ubijaju građane i ruše civilnu infrastrukturu, a da NATO pokušava da se odrekne zločina kijevskog režima.

"NATO oružje ubija naše građane, ruši civilnu infrastrukturu. Zapad je saučesnik i naručilac krvavih zločina nacista, ovde se kijevski režim i njegovi mentori neće oprati", poručio je Pasečnik u intervjuu za "Večernje novosti".

On je podsetio da je tokom granatiranja Kremine poginula devojčica koja nije imala ni godinu dana, a da je 28. januara pogođena bolnica u Novoajdaru pri čemu je stradalo 14 ljudi, a povređeno 24.

"Ovu krv ukrajinski nacisti neće oprati sa svojih ruku, a mi ćemo se osvetiti za svakog poginulog i povređenog", rekao je Pasečnik.

Pasečnik je kazao i da je praktično cela teritorija Luganske narodne republike pod kontrolom Oružanih snaga Ruske Federacije, ali da neprijatelj aktivno gađa liniju fronta, pa su pod neprestanom vatrom Alčevsk, Stahanov, Brjanka i drugi gradovi i sela.

"Sve pokušaje neprijatelja da zauzmu nova mesta žestoko sprečavaju naši vojnici. Naša odbrana je pouzdana i jaka. Zbog toga sve izjave kijevske vlasti o napredovanju na frontu nisu ništa drugo nego obična propaganda", rekao je Pasečnik.

On je dodao da je grad Kremina "ključ" severa Luganske oblasti jer otvara put ka Severnodonjeckoj aglomeraciji na jugu i Svatovu i Starobeljsku na severu.

"Neprijateelj ovde prebacuje jurišne odrede, formirane od plaćenika i vojnika koji su prošli brobenu obuku u inostranstvu, neprestano pokušavajući da Diverzantsko-izviđačku jedinicu izbaci u pozadinu. Svi ovi napadi završavaju se istovetno: nacisti kreću u ofanzivu, rpe poraz i povlače se", kazao je Pasečnik.

image