Kičma strateške avijacije: Rusija predstavila novi TU-160M "Tereškova"

Strateški bombarder naoružan nuklearnim raketama nazvan je po prvoj ženi koja je otišla u svemir

Ruska "Ujedinjena avio kompanija" (UAC) saopštila je, na sajmu Aero Indija 2023, da je odlučila da svoj novi strateški bombarder Tu-160M nazove po prvoj ženi koja je otišla u svemir, Valentini Tereškovoj.

Prvi strateški "raketonosac" Tupoljev Tu-160M, napravljen od nule, završio je fabrička ispitivanja krajem 2022. godine, prenosi "Jurejžan tajms".

Bombarder je tokom svog probnog leta izvodio razne manevre kako bi se procenili stabilnost i kontrolu aviona u vazduhu, funkcionalnost vazdušnih sistema i motora, i radio-elektronsku oprema aviona.

Tu-160M je unapređena varijanta bombardera Tu-160, koji je okosnica bombardera velikog dometa ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga uz Tu-95MS.

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin odlučio da modernizuje flotu bombardera, Rusija je započela program za nastavak proizvodnje modifikovanih strateških bombardera Tu-160 u njihovoj varijanti Tu-160M. Nova varijanta je dizajnirana da gađa neprijateljske ciljeve nuklearnim i konvencionalnim oružjem na velikoj udaljenosti.