Peskov: Minski sporazumi su bili kamuflaža

Cilj Ruske Federacije bio je da se reši situacija sa Ukrajinom, a na početku pregovora Moskva nije bila pesimistična, poručio portparol Kremlja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su se pregovori između Ruske Federacije i Ukrajine o sporazumima iz Minska pokazali kao kamuflaža za pripremu Kijeva za nasilno rešenje problema, prenose "RIA Novosti".

"Činjenica da je barem u završnoj fazi postojao određeni pesimizam, kada smo videli pravo ponašanje Kijeva, Berlina, Pariza, bilo je jasno da oni pokušavaju da sruše redosled obaveza što je bilo od ključnog značaja", rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, "sve je postalo jasno" nakon što su direktni učesnici procesa, Nemačka, Francuska i Ukrajina otvoreno izjavili da je to kamuflaža za pripremu Kijeva za nasilno rešavanje problema. 

Peskov je naglasio da je Rusija polazila od toga da je neophodno naterati Ukrajinu da ispuni obaveze koje je Kijev preuzeo po sporazumima iz Minska.

"Znate koliko je ruska strana uložila napora na pregovaračkom koloseku kako bi ukrajinsku stranu, i Berlin, i Pariz naterala da ipak krenu putem sprovođenja obaveza koje su strane preuzele ovim sporazumima iz Minska", istakao je on.

Ranije je bivši pomoćnik predsednika Ruske Federacije Vladislav Surkov, koji je nadgledao situaciju u Ukrajini, rekao da, radeći na sporazumima iz Minska, nije očekivao da će oni biti sprovedeni.

Rusija nije bila pesimistična

Peskov je dodao da je cilj Ruske Federacije tokom pregovora sa Kijevom o sporazumima iz Minska bio je da se reši situacija sa Ukrajinom i da u početku Moskva nije bila pesimistična u pogledu postizanja sporazuma.

"Postojao je cilj da se ti sporazumi ispune, sprovedu i da se dođe do nagodbe", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li je Ruska Federacija u početku bila pesimistična u pogledu pregovora o sporazumima iz Minska.

Sporazumi iz Minska za rešavanje situacije u istočnoj Ukrajini, potpisani 2015. godine, predviđali su prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja, kao i ustavnu reformu koja je trebalo da dovedu do decentralizacije i usvajanja zakona o posebnom statusu pojedinih regiona Donjecke i Luganske oblasti.

Međutim, Kijev nikada nije sproveo ovaj plan.