Rusija pozvala Bliski istok da zajedno proizvode oružje

Generalni direktor "Rosoboroneksporta" Aleksandar Mihejev rekao je da se razmatraju opcije za zajedničko stvaranje savremenih visokotehnoloških proizvoda, uključujući lovca pete generacije "Šah-mat"

Generalni direktor "Rosoboroneksporta" (ROE) Aleksandar Mihejev rekao je da Rusija nudi zemljama Bliskog istoka da zajedno proizvode oružje, uključujući učešće u projektu lakog lovca pete generacije "šah-mat".

"Danas aktivno radimo na predlozima o najrelevantnijim oblicima partnerstva za bliskoistočne države, pre svega u vezi sa transferom tehnologije, zajedničkim razvojem i korišćenjem ofset programa. 'Rosoboroneksport' razmatra opcije za zajedničko stvaranje savremenih visokotehnoloških proizvoda, uključujući lovca pete generacije 'Šah-mat'", rekao je Mihejev.

On je dodao da su tu i druge perspektivne oblasti vojno-tehničke saradnje sa zemljama regiona, projekti zajedničkog razvoja i proizvodnje sistema PVO, kao i opreme za mornaricu i naoružanja za kopnenu vojsku.

Šef ROE je to izjavio uoči međunarodne izložbe naoružanja IDEKS-2023, koja će biti održana od 20. do 24. februara u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabiju.

"Šah-mat" je prvi ruski jednomotorni avion pete generacije koji je razvio Suhoj, deo Rostehove korporacije. Lovac je predstavljen u julu 2021. godine na Sajmu vazduhoplovstva MAKS-2021, a inostrana premijera održana je iste godine u Dubaiju.

Njegove ključne karakteristike su nevidljivost, mala potrošnja po satu leta i visoke performanse.