Patrušev: Bajdenova čestitka Srbiji je licemerna

Američki predsednik licemerno poziva Beograd da optuži Rusiju za dešavanja u Ukrajini i da podrži ukrajinski narod, dok prećutkuje činjenicu da Ukrajinci ginu krivicom SAD i Zapada koji su izazvali vojni sukob dva bratska naroda, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev rekao je da je licemerna čestitka američkog predsednika Džozefa Bajdena za Dan državnosti upućena Srbiji, u kojoj se navodi da se Rusija smatra odgovornom za situaciju u Ukrajini.

"Obratili smo pažnju na čestitku koju je predsednik Sjedinjenih Država uputio rukovodstvu Srbije u vezi sa njenim Danom državnosti. U njoj se licemerno poziva Beograd da optuži Rusiju  za dešavanja u Ukrajini i da podrži ukrajinski narod", rekao je Patrušev na sastanku u Čeljabinsku.

Prema njegovim rečima, Bajden je prećutao činjenicu da "Ukrajinci ginu upravo krivicom SAD i Zapada, što je izazvalo vojni sukob dva bratska naroda".

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je čestitku predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena povodom Dana državnosti Republike Srbije u kojoj se navodi da su tokom poslednjih nekoliko godina Srbija i Sjedinjene Države zajedno radile na diversifikaciji izvora energije i jačanju ekonomske saradnje stvarajući bolju budućnost.

Bajden je istakao da SAD i Srbija "zajedno moraju da nastave da podržavaju narod Ukrajine i pozovu Rusiju da odgovara za njen nepravedan i ničim izazvan rat protiv Ukrajine".

SAD žele poraz Rusije, uprkos ljudskim gubicima u Ukrajini

Patrušev je dodao da zapadne zemlje nameravaju da nastave konfrontaciju sa Rusijom, želeći da ostvare njen poraz, uprkos ljudskim gubicima u Ukrajini.

"U potrazi za ciljem da poraze Rusiju, SAD i njeni saveznici planiraju da nastave vojnu konfrontaciju, zapravo postajući strane u sukobu. Iako vide da ljudi u Ukrajini svakodnevno ginu, smatraju da to nije njihov problem", rekao je on.

Patrušev je naglasio da Amerikancima nikada nisu bili važni tuđi životi što su pokazali "otvarajući ratove širom sveta, uključujući i bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, koristeći municiju sa osiromašenim uranijumom".

"U vezi sa takvom politikom, kredit poverenja u zemlje Zapada je iscrpljen", dodao je on.

Zapad maštao o raspadu Rusije

Ruski zvaničnik je rekao da zapadne zemlje nisu htele da ispune dogovore o razvoju partnerskih odnosa sa Moskvom, već su "maštale o raspadu Rusije".

"Kako su pokazale nedavne izjave nekih zapadnih lidera, oni su nas namerno obmanjivali, težeći samo sebičnim ciljevima. Nisu nameravali i neće da ispune postignute dogovore. Sanjali su i sanjaju o raspadu Rusije", rekao je Patrušev.

Prema njegovim rečima, lideri zapadnih država dugi niz godina davali su usmena obećanja i potpisivali različite dokumente za razvoj partnerskih odnosa sa Rusijom.

On je podsetio da su zapadne zemlje govorile o neširenju NATO-a na Istok, ali su vojnu infrastrukturu ipak približile ruskim granicama.

"Potpisali su sporazume iz Minska, koje nisu planirali da sprovedu. A od 2014. pripremali su Ukrajinu za rat sa Rusijom, pretvarajući je u antirusku militarizovanu državu, potpuno podređenu interesima NATO-a", zaključio je Patrušev.

Rusija traži tehnološki suverenitet, a ne izolaciju

Patrušev je dodao da Rusija nastoji da obezbedi tehnološki suverenitet, ali da to ne znači njenu izolaciju.

"Važno je napomenuti da obezbeđivanje tehnološkog suvereniteta ne znači izolaciju. Odlučujući uslov u međunarodnoj tehnološkoj saradnji je pouzdanost i sigurnost partnerskih odnosa, obezbeđena pre svega prijateljskom prirodom međudržavnih odnosa", naglasio je on.

Patrušev je skrenuo pažnju na činjenicu da je u novim geoekonomskim i geopolitičkim realnostima, ruski predsednik Vladimir Putin postavio cilj da zemlju dovede na nivo realne tehnološke nezavisnosti.

"Formirano je 25 sektorskih planova za zamenu materijala iz uvoza. Već je počela realizacija velikih proizvodno-tehnoloških projekata u oblasti proizvodnje aviona i radio-elektronske industrije", podsetio je on.

Ruska vlada preduzima mere za smanjenje pretnji povezanih sa povlačenjem stranih kompanija sa ruskog tržišta. Sprovode se antikrizne mere radi očuvanja i vraćanja tehnološkog integriteta domaćeg privrednog sistema.