Rusija

Rusija upozorava na satelite: SAD će otvoreno ući u sukob

Predstavnici NATO-a nedavno su najavili da bi mogli da koriste komercijalne satelite za prikupljanje podataka u vojne svrhe, što bi moglo da dovede do brisanja granica između civilnih i vojnih svemirskih letelica
Rusija upozorava na satelite: SAD će otvoreno ući u sukobGetty © Paolo Nespoli - ESA/NASA

SAD i njihovi saveznici stavljaju civilne svemirske letelice u opasnost od potencijalnog napada koristeći ih u vojne svrhe, rekao je ruski diplomata Konstantin Voroncov.

Do upozorenja je došlo nakon što je NATO otkrio planove za formiranje svemirske flote za nadzor, koje će u svojim misijama koristiti kako vojne, tako i civilne letelice.

Voroncov poručuje da SAD na taj način brišu granicu između vojne i civilne infrastrukture u svemiru, što bi moglo da bude veoma opasno i da stvori mnoge negativne posledice.

Američka upotreba svemirskih letelica u koristi drugih država na bojnom polju predstavlja "oblik učešća u sukobu", rekao je Voroncov, dodajući da bi "kvazicivilna infrastruktura u svemiru mogla da bude meta odmazde".

"To u najmanju ruku predstavlja kršenje Sporazum o svemiru iz 1967. godine", rekao je on.

Njegovo upozorenje došlo je nakon diskusije u Ruskoj dumi o nasleđu Strateške defanzivne inicijative, američkog programa iz perioda Reganove administracije, kao i njegovom uticaju na planiranje u američkoj vojsci.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je neposredno pre najave novog svemirskog programa da će taj savez koristiti komercijalne satelite u vojne svrhe.

"To će poboljšati naše sposobnosti za prikupljanje informacija i nadzor i pomoći NATO misijama i operacijama", rekao je on i dodao da će to dovesti do "bolje komunikacije, navigacije i formiranja boljeg sistema za rano upozorenje od potencijalnih raketnih napada".

Šef NATO-a je taj projekat najavio tokom obraćanja o rezultatima pomoći koju ta organizacija pruža Ukrajini.

Uporedno korišćenje civilne i vojne opreme u ukrajinskom sukobu došlo je u prvi plan prošle nedelje, kada je kompanija "Spejseks" objavila da ograničava korišćenje svog svemirskog internet sistema Starlink, što znači da ukrajinske trupe više neće moći da ga koriste za upravljanje dronovima.

Direktor "Spejseksa" Ilon Mask  rekao je da je Starlink komercijalni proizvod i da nije namenjen za vojnu upotrebu, kao i da ne želi da se on koristi za povećanje tenzija koje bi mogle da dovedu do "trećeg svetskog rata".

Sistem ostaje dostupan ukrajinskoj vojsci za komunikaciju, iako bi "Spejseks" kao privatna kompanija moglo jednostavno da isključi terminale, dodao je on.

image