Lukašenko: Belorusija spremna za proizvodnju aviona, uz malu podršku Rusije

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i ruski predsednik Vladimir Putin sastali su se danas u Moskvi kako bi razgovarali o pitanjima vojne odbrane, nacionalne bezbednosti i saradnje u okviru Savezne države

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je Minsk prošle godine ispunio sve dogovore sa Ruskom Federacijom u oblasti odbrane i bezbednosti i da je trgovina između dve zemlje dostigla rekordnih 50 milijardi američkih dolara. 

"Sve ono što smo se dogovorili nedavno, o odbrani i bezbednosti, beloruska strana je u potpunosti ispunila", rekao je Lukašenko na današnjem sastanku.

Osim toga, lider je napomenuo da je Belorusija spremna da proizvode jurišne avione, ukoliko bi joj u tome pomogla Ruska Federacija.

"Belorusi prave do hiljadu komponenti za MC21 'Suhoj superdžet'. Spremni smo za proizvodnju aviona MiG-25, koji se dobro pokazao u Ukrajini, uz malu podršku Rusije", rekao je.

Zapad nije uspeo da poremeti trgovinu Minska i Moskve

Predsednik Belorusije dotakao se i zapadnih sankcija, rekavši da, uprkos pritiscima, "miroljubive" zapadne zemlje nisu uspele da "pritisnu" Rusku Federaciju i Belorusiju. Moskva i Minsk uspele su da zamene uvoz koji je ranije dolazio iz zapadnih zemalja, poručio je.

"Ruske kompanije koristile su usluge od beloruskih IT kompanija u vrednosti više od 300 miliona dolara. Zapadne zemlje nisu uspele da uskrate Rusiji i Belorusiji mogućnosti u toj oblasti", izjavio je Lukašenko, navodeći ovo kao samo jedan od primera uspešne saradnje Moskve i Minska.

Oko 80 odsto programa koje smo dogovorili kada je u pitanju ekonomska integracija naše dve zemlje već su realizovani, istakao je lider.

Glavna pitanja koja se tiču carinskih i poreskih tema već su rešena. Sada je ostalo da se realizuju stvari koje se tiču saradnje u humanitarnoj sferi, objasnio je Lukašenko.

U Belorusiji je, kako je kazao, već određena prostorija u kojoj će biti smešteno odeljenje zajedničkog poreskog komiteta.

Ovaj komitet trebalo bi da obezbedi stvaranje jednog zajedničkog sistema, u kojem će se nalaziti sve informacije o porezima, izvršenim uplatama obe zemlje, itd. 

U isto vreme, kako je rekao Lukašenko, trgovinska saradnja Moskve i Minska dostigla je do sada rekordan nivo - vrednost prošlogodišnje saradnje ocenjena je na 50 milijardi američkih dolara, prenose mediji.