Kosačov: Ako se Ukrajina pretvori u drugi Avganistan, Nulandova će biti kažnjena

Moskva dobro zna šta je "diplomatija" Viktorije Nuland kada je rekla da SAD žele da vide "strateški poraz" Rusije, zbog čega će nastaviti da podržavaju Ukrajinu sve dok je neophodno, rekao je predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Saveta Federacije

Zamenik predsednika Saveta Federacije Konstantin Kosačov rekao je da ako se cela dugoročna ukrajinska avantura Vašingtona pretvori u drugi Avganistan ili Irak, onda će zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland biti kažnjena.

"'Zli genije' kijevskog državnog udara 2014. godine, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland, ponovo se istakla rekavši da ukrajinska vojska ima zakonsko pravo da udara na objekte na Krimu. Zapravo, činjenica da su američka vojska i obaveštajci angažovani u određivanju meta ukrajinske vojske nije dugo skrivana. Ali sada jedan od vodećih američkih političara određuje mete, umesto da se bavi diplomatijom", napisao je Kosačov na Telegramu.

Kako je ruski zvaničnik naveo, Moskva dobro zna šta je Nulandkina "diplomatija" kada je rekla da SAD žele da vide "strateški poraz" Rusije, zbog čega će nastaviti da podržavaju Ukrajinu sve dok je neophodno.

Prema njegovim rečima, nemoguće je ne pomenuti reči novinara Simora Herša, koji je rekao da je Viktorija Nuland "duboko umešana u događaje revolucije na Majdanu 2014. godine", nekoliko nedelja pre Bajdenovog obećanja da će likvidirati Severni tok.

"Očigledno, ono što Bajden ima na umu je ono što Nuland ima na jeziku", dodao je Kosačov.

On je podsetio i na druge izjave Nulandove da "SAD žele hitnu primenu Minskih sporazuma", kada je rekla da je vreme da se "stane na gas i vidi da su dogovori ispunjeni", posle konsultacija u Moskvi pre nekoliko godina.

Kosačov je naveo kako je tačno Ukrajina "dodala gas", danas se jasno može videti posle otkrića Porošenka, Merkelove i Olanda.

"Nervozu 'evromajdanske vile' je lako objasniti: ako se cela dugogodišnja ukrajinska avantura Vašingtona pretvori u drugi Avganistan ili Irak, nećete dugo morati da tražite krivce – ona će biti prva kažnjena. A pitanja o tome ko je tačno uvukao SAD u ovaj sukob sa nuklearnom silom, sve češće se objavljuju na stranicama američkih medija", naglasio je on.

"Čini se da Nulandovi toksični 'kolačići' počinju da se vraćaju svom vlasniku, a i sam 'pekar' očigledno počinje da se nervira, pokušavajući da što više podigne ulog. Njeni lični interesi su sada otvoreno u suprotnosti sa američkim, ali ona izgleda nema šta da izgubi", zaključio je Kosačov.