Kina pozvala SAD, EU i NATO na pregovore s Rusijom

Potrebno je započeti sveobuhvatan dijalog zasnovan na principima nedeljivosti bezbednosti, smatra kineski predstavnik pri UN

Kina poziva SAD, EU i NATO da sednu za pregovarački sto sa Rusijom i razgovaraju o izgradnji uravnotežene bezbednosne arhitekture, rekao je Zang Jun, stalni predstavnik Kine pri UN, na sastanku Saveta bezbednosti UN.

"Ponovo pozivamo Rusiju i Ukrajinu da prekinu vatru i što je pre moguće započnu mirovne pregovore", rekao je Džang.

On tvrdi da SAD, EU i NATO takođe treba da sa Rusijom započnu "sveobuhvatan i dubinski dijalog zasnovan na principima nedeljivosti bezbednosti".

"Trebalo bi da razgovaraju o tome kako da izgrade uravnoteženu, efikasanu i održivu bezbednosnu arhitekturu", naglasio je stalni predstavnik.

Prema njegovoj oceni, da su svi poštovali odredbe Minskih sporazuma o rešavanju krize u Ukrajini, koji su potpisani u februaru 2015. godine, sadašnja situacija u toj zemlji bi verovatno bila izbegnuta.

"Da su sve odredbe Minskih sporazuma bile efikasno ispunjene, ukrajinska kriza se možda ne bi prelila u ono što je danas", rekao je diplomata.

Ukrajinska kriza, kako je naveo, u suštini predstavlja kulminaciju sukoba u sferi bezbednosti u Evropi, tesno povezanih sa stalnim širenjem NATO-a na Istok, od vremena Hladnog rata.

"Težnja ka apsolutnoj bezbednosti, kao i političkoj isključivosti i nasilnom obuzdavanju određene zemlje – to su fundamentalni razlozi zbog kojih Evropa preživljava tešku situaciju u sferi bezbednosti", naglasio je kineski diplomata.