Kremlj o izjavi Nulandove: SAD su glavni provokator međunarodnih tenzija

Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland pripada taboru najagresivnijih predstavnika američke politike, rekao je Peskov

Reči zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland o Krimu kao legitimnoj vojnoj meti za Kijev još jednom potvrđuju da SAD imaju ulogu glavnog provokatora međunarodnih tenzija koje postoje, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

Prema njegovim rečima, ova i slične izjave naglašavaju dubinu neslaganja između SAD i Rusije i Kremlju je poznato gledište koje je iznela zamenica državnog sekretara.

"Gospođa Nuland pripada velikom taboru najagresivnijih predstavnika američke politike", naglasio je on.

U petak je zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja rekla da SAD podržavaju udare Ukrajine na vojna postrojenja na Krimu, koja su "legitiman cilj" za Kijev. Prema njenim rečima, Ukrajina neće biti bezbedna ako poluostrvo "ne bude bar demilitarizovano".

Vlasti Kijeva su više puta najavljivale planove za napad na Krim. Mihail Podoljak, savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog, izvestio je da Kijev, pošto je dogovorio isporuku tenkova, pregovara o transferu raketa i aviona proširenog dometa za udare na poluostrvo.