Šojgu se sastao sa generalnim sekretarom ODKB

Tokom sastanka razmotrena su aktuelna pitanja razvoja vojne komponente organizacije i unapređenja potencijala moći, saopštilo je Ministarstvo odbrane

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu sastao se danas sa generalnim sekretarom Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) Imangalijem Tasmagambetovim, s kojim je razgovarao o pitanjima poboljšanja potencijala moći.

"Tokom sastanka razmotrena su aktuelna pitanja razvoja vojne komponente organizacije i unapređenja njenog potencijala moći", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Šojgu je takođe čestitao Tasmagambetovu na imenovanju na funkciju generalnog sekretara ODKB.

"Pre svega, želim da vam čestitam na imenovanju na ovu važnu i odgovornu funkciju, od koje mnogo zavisi u ovoj organizaciji. Nadam se da će vaše iskustvo doprineti daljem jačanju autoriteta ODKB kako u međunarodnoj areni, tako i unutar svake od država članica te organizacije", dodao je ruski ministar.

Generalni sekretar ODKB je obavestio Šojgua da je prošle nedelje posetio predsednika Saveta kolektivne bezbednosti, predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i da su potpisali akcioni plan za sprovođenje odluka Saveta za kolektivnu bezbednost.

Imangali Tasmagambetov imenovan je na funkciju generalnog sekretara ODKB od 1. januara 2023. godine na period od tri godine.