Ruska ambasada u Švedskoj: Odgovaraće svi koji su učestvovali u sabotaži Severnog toka

Stokholm pokušava da zataška informacije koje ima o ovom incidentu, upozorava Rusija

Ruska ambasada u Švedskoj upozorila je danas vlasti u Stokholmu da će svi oni koji za koje se bude ispostavilo da su krili informacije o incidentu na Severnom toku 1 i 2, ili za koje se bude pokazalo da su učestvovali u sabotaži gasovoda odgovarati za svoja dela.

"Sve zemlje i pojedinci za koje se ispostavi da su bili uključeni u banditske radnje koje su otvoreno sprovodile određene države, što uključuje i prikrivanje informacija o pravim krivcima za sabotažu, moraće da odgovaraju za ogromne energetske, ekološke i finansijske gubitke" koje su izazvali, navodi se u zvaničnom saopštenju ambasade.

Nemoguće je shvatati ćutanje Stokholma kao bilo šta drugo osim kao pokušaj sakrivanja prave informacije o tome ko je naredio, a ko sproveo u delo diverziju na Severnom toku, upozorilo je danas rusko diplomatsko predstavništvo, dodajući da Švedska već skoro pet meseci ćuti o tome šta se desilo i ne objavljuje nikakve informacije ni o istrazi koju sprovode lokalne vlasti.

"Čega se tako boji rukovodstvo Švedske? Razotkrivanja svojih američkih pokrovitelja, koji su isplanirali i realizovali ovaj nečuveno drski i do sada bez presedana teroristički napad? Ili se boje da celom svetu pokažu koliko košta odanost bloka susednoj Norveškoj i Sjedinjenim Američkim Državama, koje su dobro zagrejale svoje ruke na izuzetno profitabilnim isporukama tečnog gasa kontinentalnoj Evropi?", upitala je ruska strana.

Inače, sednica Saveta bezbednosti UN na temu sabotaže Severnog toka je trebalo da se održi danas, ali je odložena na neodređeno vreme. Sednicu je zatražila Rusija, a ruska delegacija će, kako se očekuje, zatražiti od učesnika da se izjasne o tome da li su za sprovođenje nezavisne međunarodne istrage ili ne.