Bocan-Harčenko: Srbi nisu emotivno spremni da budu u antiruskom taboru

Rusija i Srbija redovno razgovaraju o bileteralnoj i ekonomskoj saradnji, ali najvažnija priča je "Kosovo", naglasio je ruski ambasador

Mnogi Srbi na moralnom nivou ne prihvataju da Srbija može da postane deo antiruskog tabora, rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. Prema njegovim rečima, mnogi Srbi su svesni koristi koju Beograd ima od pune saradnje sa Rusijom i razumeju ciljeve Specijalne vojne operacije.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, oko 80 odsto Srba je kategorično protiv uključivanja Beograda u antiruske mere, podsetio je ruski ambasador.

Pred Srbijom je još 2022. godine stavljen težak izbor, rekao je ambasador i dodao da je za Zapad prioritet da se Srbija primora na antiruske sankcije, a sve kako bi se razbio suverenitet zemlje, što je krajnji cilj Zapada, smatra ambasador.

"Zapad preti Beogradu 'sekundarnim sankcijama' zbog odbijanja da se pridruži ograničenjima protiv Rusije. EU i SAD pokušavaju da dokažu da Srbija, kao evropski kandidat, mora da preispita svoju spoljnu politiku", rekao je on.

Srbima prete da će blokirati pregovore za ulazak u EU, ograničiti pristup fondovima EU i da će suspendovati bezvizni režim, a prete i da će smanjiti zapadne investicije, naveo je ambasador i dodao da bi takav scenario za Srbiju bio bolan, jer je zemlja krenula dobrim tempom ekonomskog razvoja.

Rusko-srpska saradnja se razvija i zadržava prijateljski i strateški karakter, što je odobreno u zajedničkoj deklaraciji usvojenoj na najvišem nivou, rekao je ambasador u intervjuu za ruski list "Vedomosti".

Istakao je da Rusija redovno razgovara o bilateralnim temama, ekonomiji i realizaciji zajedničkih projekata sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Najvažnija priča je Kosovo. Predsednik nas informiše o stanju stvari u pokrajini, o koracima koje je preduzela Srbija, o izgledima za dijalog Beograda i Prištine, o radu sa zapadnim posrednicima", naglasio je Bocan-Harčenko.

U nedavnoj izjavi predsednik Vučić je jasno rekao da je priznanje nezavisnosti tzb. Kosova potpuno isključeno i Rusija, prema rečima ambasadora, veoma ceni to što Beograd vodi samostalnu politiku, odupirući se pritisku sa Zapada.

Ruska dijaspora u Srbiji raste

Broj pripadnika ruske dijaspore u Srbiji je nakon početka Specijalne vojne operacije i delimične mobilizacije znatno porastao, rekao je ambasador Rusije u Srbiji.

"Trenutno je u Stbiji oko 160 hiljada Rusa. Uzimajući u obzir srodan jezik i sličan način života, naši sunarodnici mogu brzo da se prilagode. Većina njih nastavlja da se bavi istim poslom kao i ranije. Ovde se otvaraju nove kompanije. Mnogi ljudi su zaposleni u AjTi sektoru", rekao je Bocan-Harčenko.

Istovremeno, ambasador je priznao da pojedini imigranti iz Rusije na teritoriji Srbije pokušavaju da organizuju antiruske događaje, ali je broj njihovih učesnika ograničen na stotinak ljudi.