Rusija

Krimski most potpuno otvoren za saobraćaj, 39 dana pre roka (VIDEO)

Most je obnovljen za samo četiri i po meseca, iako je za realizaciju takvih projekata obično potrebno oko godinu dana, rekao je zamenik premijera Rusije
Krimski most potpuno otvoren za saobraćaj, 39 dana pre roka (VIDEO)www.globallookpress.com © Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool

Krimski most je ponovo otvoren za saobraćaj, sve trake su obnovljene i prohodne, s obzirom da su radovi završeni čak 39 dana pre roka, uprkos razmerama štete i teškim vremenskim uslovima, rekao je zamenik premijera Rusije Marat Husnulin.

"Posle uspešnog testiranja nosivosti Krimskog mosta, saobraćaj je pušten na svim kolovoznim trakama", rekao je zamenik premijera.

Kako je naveo, građevinari su zamenili četiri gornje konstrukcije sa obe strane mosta, postavili dva sloja asfalta i betona na kolovoznim trakama i postavili rasvetu. Za most je u rekordnom roku proizvedeno 2.442 tone metalnih konstrukcija koje su brzo dopremljene iz Tjumena, Voronježa i Kurgana, precizirao je Husnulin.

Zahvalio je graditeljima uključenim u restauraciju mosta, a prema njegovim rečima, određenim danima je na mostu radilo i do 500 radnika, koristili su savremenu opremu. Radovi su se odvijali 24 sata dnevno, istakao je Husnulin.

"Zahvaljujući dobro koordinisanom radu sa Federalnom agencijom za puteve 'Rosavtodor' i izvođačima, uspeli smo da za samo četiri i po meseca obnovimo most, iako je za realizaciju takvih projekata obično potrebno oko godinu dana", rekao je potpredsednik Vlade.

Restauracija železničke pruge na mostu će biti obnovljena do jula, najavio je on i dodao da je u toku montaža konstruktivnih elemenata.

"Rad se odvija danonoćno u dve smene, uključeno je 305 ljudi. Isporučena je neophodna količina metalnih konstrukcija, oko 524 tone", zaključio je potpredsednik Vlade.

Pre četiri meseca, 8. oktobra 2022. na Krimskom mostu eksplodirao je kamion i delimičnog urušavanja dve kolovozne trake, a četiri osobe su poginule.

Federalna služba bezbednosti je saopštila da je napad organizovala Glavna uprava za istraživanje Ministarstva odbrane Ukrajine kojim rukovodi Kiril Budanov.

image