Rusija

Zašto antiruske sankcije nisu efikasne?

Bivši američki ministar finansija Lari Samers kaže da bi trebalo pooštriti granice cena ruskih energenata
Zašto antiruske sankcije nisu efikasne?© Tanjug/AP Photo/Dmitry Serebryakov

Ekonomske sankcije Rusiji nisu teško pale, budući da zemlje koje čine značajan deo svetskog BDP-a, poput Kine, Indije i Turske u njima nisu učestvovale, smatra bivši američki ministar finansija Lari Samers.

On zato smatra da bi, kako bi se maksimizirao uticaj ekonomskih blokada, granice cena ruskih energenata trebalo pooštriti.

Da je profesor ekonomije na Harvardu potpuno u pravu u svojoj oceni (ne)efikasnosti sankcija, potvrđuje i prognoza MMF-a da će ruska ekonomija, uprkos embargu i zamrznutim rezervama centralne banke, ove godine porasti za 0,3 odsto.

"Trgovina sa ruskim susedima znatno je porasla u poslednjoj godini, što sugeriše da one služe kao tranzitna stanica za ulazak robe u Rusiju", rekao je Samers, a preneo Si- En- En.

Bivši američki ministar za sukob u Ukrajini kaže da je sada postao "rat iscrpljivanja", što u stvari predstavlja vojnu strategiju u kojoj jedna strana pokušava da iscrpi drugu do tačke umora.

Samers takođe veruje i da je dobar potez podržati ukrajinsku ekonomiju, a rusku imovinu iskoristiti kao krajnji izvor za plaćanje troškova za obnovu Ukrajine.

A osim kao pomoć Kijevu, ruski novac, predlaže Amerikanac, valjalo bi koristiti i za podršku "svetu u razvoju koji je platio i patio zbog viših cena hrane i energenata zbog ruske agresije".

"To bi moglo da postavi zdrav presedan da zemlje koje se bave prekograničnom agresijom poput Rusije izgube državnu imovinu", ubeđen je Samers.

"Dojče vele" je takođe saglasan da ruska ekonomija, uprkos očekivanjima, i posle godinu dana uspešno odoleva zapadnim sankcijama, pad ruskog bruto domaćeg proizvoda je mnogo manji nego što se očekivalo, a najvažniji faktor opstanka ruske ekonomije jeste ogroman novac od prodaje nafte i gasa.

I "Skaj njuz" je primeto da kada je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog pokretanja Specijalne vojne operacije, mnogi su se nadali da će tako obogaljiti "ratnu mašinu" Rusije. Američki predsednik Džozef Bajden procenjivao je da će ruska ekonomija biti "prepolovljena", dok je bivši britanski premijer Boris Džonson pominjao njeno "ceđenje".

Godinu dana kasnije, piše pomalo razočarano "Skaj njuz", stvari nisu onakve kakvim se Zapad nadao.

Umesto "kraha" i "ceđenja" Rusije, BDP je pao skromnih 2,2 odsto i ove godine se očekuje rast od 0,3 odsto, pokazuju podaci Međunarodnog monetarnog fonda. Drugim rečima, Rusija je u mnogo boljem stanju od Velike Britanije.

image