Rusija

Ruski hakeri objavili dokumente ukrajinskog neonacističkog puka "Azov"

Među dokumentima su nalozi borbenih proračuna, spiskovi učesnika u vojnim operacijama i delatnosti vojnika, naveli su članovi grupe "Zli ruski hakeri"
Ruski hakeri objavili dokumente ukrajinskog neonacističkog puka "Azov"www.globallookpress.com © Silas Stein/dpa

Hakerska grupa "RaHDit", poznata kao "Zli ruski hakeri" objavila je oko 6.000 datoteka ukrajinskog neonacističkog puka "Azov" na portalu "Nemezid".

Među dokumentima su nalozi borbenih proračuna, spiskovi učesnika u vojnim operacijama, delatnosti vojnika i njihove nagrade.

Hakeri su najavili nove istrage na osnovu proučenih dokumenata.

Ovo nije njihova prva sajber akcija. Krajem septembra prošle godine, "Zli ruski hakeri" objavili su informacije o 1.500 aktivnih službenika Spoljne obaveštajne službe Ukrajine koji su u to vreme radili tajno u više od 20 zemalja.

Prethodno je "RaHDit" hakovao servere Nacionalnog univerziteta odbrane Ukrajine, preuzeo njihove priručnike za obuku, a umesto njih ostavio dokumenta o zverstvima kijevskog režima u Donbasu.

Oni su takođe obajvili listu na kojoj se nalazi više od sto imena – vojnika NATO-a i lica koja pružaju usluge i savete sajber centrima u baltičkim državama i Ukrajini.

Na samom početku specijalne operacije "RaHDit" je istovremeno hakovao svih 755 sajtova ukrajinske vlade. Hakeri su podatke o akcijama ukrajinske armije potom predali ruskoj vojsci, naveo je jedan od članova grupe za "RIA Novosti" koji je želeo da bude anoniman.

image