Lavrov: Moskva i Peking imaju dalekosežne planove za razvoj saradnje

Rusija i Kina imaju bogatu spoljnopolitičku agendu, s obzirom da obe države imaju ulogu stabilizacionog faktora u sistemu međunarodnih odnosa, naglasio je šef ruske diplomatije

Rusija i Kina imaju dalekosežne planove za razvoj bilateralne saradnje, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sastanku sa kineskim kolegom Đin Gangom, navodi se u saopštenju MSP Rusije.

"Rusija i Kina imaju bogatu spoljnopolitičku agendu, s obzirom da obe države imaju ulogu stabilizacionog faktora u sistemu međunarodnih odnosa", naglasio je Lavrov.

Istakao je da su Rusija i Kina privržene zajedničkim dogovorima, što je potvrđeno i prilikom nedavne posete šefa Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Jija Moskvi.

"Zahvaljujući strateškoj liderskoj ulozi lidera naših zemalja, naši odnosi nastavljaju da se razvijaju stabilno i zdravo, postavljajući pozitivan primer bilateralnih odnosa između velikih sila", rekao je Ćin Gang.

Na početku prvog ličnog sastanka sa Ćin Gangom Lavrov je još jednom čestitao kineskom ministru novu funkciju, uveren da će obezbediti "kontinuitet i napredovanje u svim oblastima, u trgovini, ekonomiji i kulturi".

Ruski i kineski zvaničnici su se dotakli i aktuelne situacije oko Ukrajine i još jednom potvrdili da imaju iste stavove po svim pitanjima o kojima je razgovarano, navodi se u saopštenju.

"Jednoglasno se protivimo mešanju u unutrašnju politiku drugih država, nametanju jednostranih pristupa kroz ucene i pretnje, protivljenju demokratizaciji međunarodnih odnosa", potvrdili su zvaničnici Rusije i Kine.