Zaharova: Rusija od Srbije zatražila zvaničan stav o navodnom snabdevanju Ukrajine municijom

Ovo je izuzetno važna tema za bilateralne odnose, a zaključci će biti doneti na osnovu zvanično iznetog stava srpske strane, kaže Marija Zaharova

Rusija je zatražila od Srbije zvaničan stav o isporukama oružja Ukrajini, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u intervjuu televiziji RBK.

"To ne treba da se radi preko medija, Telegram kanala, ni putem curenja informacija, već na osnovu zvanično iznetog stava srpske strane. Činjenice se moraju otkriti. Tada će biti doneti odgovarajući zaključci, jer je to izuzetno važna tema za bilateralne odnose", rekla je Zaharova.  

Ranije danas Zaharova je saopštila da će Rusija reagovati tek kada se bude upoznala sa činjenicama.

"Pomno pratimo ovu situaciju. Obratili smo pažnju na nedavnu raspravu oko ove teme u Narodnoj skupštini Srbije. Krajnje smo zabrinuti zbog informacija koje dobijamo. Ovo je suviše ozbiljno pitanje sa stanovišta rusko-srpskih odnosa da bismo odmah reagovali, zato moramo da se oslonimo na činjenice", navela je Zaharova u zvaničnom saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević negirao je u ponedeljak u Narodnoj skupštini da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu i Rusiju.

Vučević je tako odgovorio na pitanje poslanika opozicije da li su tačni navodi objavljeni u ruskim medijima da je 3.500 raketa iz srpske fabrike Krušik preko Turske i Slovačke isporučeno oružanim snagama Ukrajine.

"Srbija apsolutno ne izvozi naoružanje ni za Ukrajinu, ni za Rusiju", rekao je Vučević i napomenuo da Srbija neće prodavati oružje učesnicima ratnih sukoba.

Ruski portal "Meš" je nedavno objavio da je navodno 3.500 komada Krušikovih raketa "M-21 GRAD" 122 mm isporučeno oružanim snagama Ukrajine.

Vučević je dodao da Srbija ima pravo da izvozi naoružanje "svima onima koji su legitimisani i legalni kao krajnji korisnici".

"Da li privatne kompanije kupuju na trećim tržištima i prodaju kompanijama u nekim drugim državama, to nije pitanje za Srbiju – to je međunarodna trgovina. Za nas to može da bude interesantno obaveštajno u smislu informacija, a ne zakonske obavezne ili regulative", poručio je Vučević.

On je dodao da namenska industrija Srbije mora da se razvija.

"Imamo pravo da izvozimo kao i svi drugi. Ne radujemo se sukobu u Ukrajini ili na bilo kom drugom ratištu. Ali, niko ne može da kazni Srbiju da ne izvozi, zato što postoji sumnja gde će šta i kako da završi", naveo je Vučević.