Medvedev: Francuska ubrzano gubi uticaj u Aziji, Africi i Latinskoj Americi

Glavni razlog je taj što se istinski suverene države više ne plaše diktata kolektivnog Zapada, njihovi nacionalni interesi nadmašuju rizik od protivljenja sankcijama, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije

Uticaj Francuske u Aziji, Africi i Latinskoj Americi ubrzano opada, jer se istinski suverene države više ne plaše diktata Kolektivnog zapada, napisao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev na "Vkontakte".

Prema njegovim rečima, u svetu je "došlo vreme za međunarodnu hirurgiju za uklanjanje malignog tumora kolonijalne prošlosti".

"Glavni razlog je taj što se istinski suverene države više ne plaše diktata ozloglašenog 'Kolektivnog zapada'. Njihovi nacionalni interesi nadmašuju rizik od protivljenja sankcijama. Latinska Amerika, koju su atlantisti još od Monroove doktrine iz 1823. godine doživljavali kao svoje 'dvorište', kategorički ne prihvata takav status", napisao je Medvedev.

Deo elita u zapadnim zemljama sve više razume promene koje su u toku, a koje se, kako kaže Medvedev, ne odnose samo na Južnu Ameriku.

"U nedavno objavljenom broju francuskog magazina 'Ekpres' sa futurističkim prognozama za lokalne oružane snage, i spoljnu politiku uopšte, nema ničeg pozitivnog. Centralnoafrička Republika i Mali su, bez mnogo ceremonije, već pokazale vrata francuskim vojnim kontingentima, a vlada Burkine Faso odustaje od Ugovora o vojnoj pomoći koji je zaključen još 1961. godine", napisao je Medvedev.

Novi multipolarni svet biće mnogo složeniji od dvodimenzionalnog bipolarnog ili unipolarnog diktata, zaključio je on i dodao da za Rusiju ne postoje zabranjeni regioni za dijalog, pošto nikada nije imala kolonije.