Pravi se "SajberNATO"? Moskva: Zapad vrbuje hakere za operacije protiv Rusije

Postoje brojni dokazi u vidu dokumenata, pa sve do javnih priznanja visokih zvaničnika da sprovode digitalne sabotaža protiv nas, izjavila je predstavnica Rusije Irina Tjažlova

Zapad aktivno vrbuje hakere-plaćenike za operacije protiv Moskve i namerno uvlače obične korisnike iz celog sveta u ovu kriminalnu aktivnost, izjavila je predstavnica Rusije Irina Tjažlova na sednici Radne grupe otvorenog sastava UN za pitanja bezbednosti korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija.

"Verujemo da više nije tajna da SAD i njeni saveznici pokušavaju da spinuju temu 'ruskih hakera' i 'ruske sajberagresije'. To se radi sa ciljem da se sakriju sopstvene destruktivne akcije u informacionom prostoru. NATO zemlje otvoreno vode ka militarizaciji informacionog prostora, energično povećavaju ofanzivni arsenal i usavršavaju metode kompjuterskih napada", reklaje Tjažlova.

Ona je istakla da postoje brojni dokazi u vidu dokumenata, pa sve do javnih priznanja visokih zvaničnika da sprovode digitalne sabotaža protiv Rusije.

Prema njenim rečima, od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, zapadne zemlje šire kampanju velikih razmera protiv Rusije, trude se da testiraju ekonomiju, finansijski i energetski sektor, kao i glavne grane industrije.

"Informacione strukture Rusije su podvrgnute masovnim kompjuterskim napadima, čija je intenzivnost od početka Specijalne vojne operacije porasla deset puta. Zapadni blok aktivno vrbuje hakere-plaćenike, angažuje informaciono-komunikacione potencijale svojih saveznika i privatnih kompanija koje kontroliše, namerno angažuje obične korisnike iz celog sveta u ovoj kriminalnoj aktivnosti", istakla je ona.

Ruski diplomata je naglasila da specijalizovani forumi i društvene mreže objavljuju "detaljna uputstva za sprovođenje i koordinaciju kompjuterskih napada, spiskove njihovih meta, uključujući konkretne vladine agencije, kritične objekte, medije i finansijske strukture". 

"Ukrajina u tom scenariju ima ulogu poligona za ispitivanje. Zapad ispumpava značajna finansijska sredstva, obučava kadrove i pruža tehničku pomoć u izgradnji ofanzivnog informaciono-komunikacionog potencijala kijevskog režima".

Nije slučajno, zaključila je Tjažlova, što je Kijev uvučen u aktivnosti Talinskog centra NATO-a za sajber bezbednost, drugim rečima, uključili su ga u sastav "sajberNATO-a".