Poljanski: Potvrđena potreba za istragom sabotaže Severnog toka

Članak "Njujork tajmsa" dokazuje da smo u pravu što insistiramo na usvajanju rezolucije Saveta bezbednosti UN o pokretanju međunarodne istrage, poručio zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN

Članak "Njujork tajmsa" u kome je navedeno da bi iza sabotaže na Severnom toku mogla da stoji proukrajinska grupa, prema rečima zamenika stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrija Poljanskog, dokazuje da je Rusija na pravom putu kada insistira da se pokrene međunarodna istraga o sabotaži Severnog toka.

"Članak dokazuje da smo u pravu što insistiramo na usvajanju rezolucije Saveta bezbednosti UN o pokretanju međunarodne istrage o sabotaži u Severnom toku pod vođstvom generalnog sekretara UN", napisao je Poljanski na Tviteru.

Prema njegovim rečima, prošla su tri kruga stručnih konsultacija o nacrtu rezolucije, a glasanje će svakako biti do kraja marta.

Novi obaveštajni podaci sugerišu da iza prošlogodišnjeg napada na gasovode Severni tok možda stoji proukrajinska grupa, piše "Njujork tajms" i dodaje da je reč o koraku ka utvrđivanju odgovornosti za sabotažu ruskog gasovoda.

Istovremeno, američki zvaničnici tvrde da nemaju dokaze da su ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ili njegovi najbliži saradnici bili umešani u ovu operaciju.

Međutim, ističe se da ostaje otvorena mogućnost da je napad izvela neformalna grupa povezana sa ukrajinskom vladom ili njenim bezbednosnim službama.